Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Υγεία στη Φωκίδα: Η αρχιτεκτονική του χάους και η ξηρασία του μέλλοντος

 
 
 
Τα βαθύτερα και πραγματικά αίτια της εφιαλτικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές υγείας στη Φωκίδα
 
 
"Το επαπειλούμενο λουκέτο στο νοσοκομείο οφείλεται πρωτίστως στο "αναπτυξιακό μοντέλο" που "καλλιεργείται" και προάγεται δεκαετίες τώρα στη Φωκίδα. Που έχει εκμετρήσει το ζην, έχει κακοφορμίσει και καταπίνει τους πάντες και τα πάντα. Και τώρα και τις δομές υγείας στον νομό, έχοντας μόνο πλέον να προσφέρει συμβολικά αργούς και κυριολεκτικά ακαριαίους θανάτους".
 
- Εσύ, θα έστελνες το παιδί σου να σπουδάσει σε μια πόλη που στερείται κατ' ουσίαν νοσοκομείου;
- Εσύ, θα ρίσκαρες να πας την οικογένειά σου για καλοκαιρινές διακοπές σε έναν τόπο που τα Κέντρα Υγείας στην πράξη δεν υφίστανται;
 
Αυτά είναι δύο ρητορικά ερωτήματα, που σχετίζονται και διαπλέκονται με τη δραματική κατάσταση που χαρακτηρίζει τον τομέα της Υγείας στον νομό Φωκίδας. Ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει και άλλα ανάλογα ή παρόμοια.
Κατάσταση, η αναστροφή της οποίας γίνεται απεγνωσμένη και απέλπιδα προσπάθεια να ξεκινήσει την Παρασκευή με το Παμφωκικό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα του νομού, με στόχευση να περισωθεί ό,τι μπορεί να συμμαζευτεί πια. Και ενώ άμεσος στόχος είναι η τοποθέτηση γιατρών σε βασικούς τομείς, ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα η Παθολογική Κλινική, ως απώτερος στόχος τίθεται η πλήρης επαναλειτουργία του ιδρύματος. Μόνο που πλέον για την υλοποίηση της στόχευσης αυτής είναι ήδη πολύ αργά για... δάκρυα, ενώ τυχόν επαναδιατύπωσή του από δω και στο εξής θα συνιστά στεγνό και στυγνό λαϊκισμό. Γιατί τα πράγματα και τοπικά και κεντρικά δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Και δε θα ξαναγίνουν. Τουλάχιστον έτσι όπως συνειδητά και ανεύθυνα προβάλλονται, όσο και αν πολλοί σκόπιμα δεν θέλουν να το πουν...
 
Όταν υφίσταται ένα πρόβλημα, επιχειρείται και η διάγνωση των αιτίων που το παρήγαγαν στην κατεύθυνση της ίασής του. Και για τους (συντριπτικά) περισσότερους η ρίζα του κακού εντοπίζεται (και ολοκληρώνεται) στις ευθύνες των πολιτικών, των κυβερνήσεων και των βουλευτών που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη Φωκίδα. Ανικανότητα, μνημόνια και "γερμανοτσολιάδες" υπουργοί, πελατειακές σχέσεις, φαυλοκρατία, διαφθορά, όλα μαζί είτε σε εσωτερικό επίπεδο, στα διοικητικά του νοσοκομείου, είτε στις κυβερνητικές προτεραιότητες και επιλογές, εδώ και μια συναπτή δεκαπενταετία.
 
Πρόκειται, αναμφίβολα, για ρηχή και ανεπαρκέστατη ανάλυση. Στο βάθος-βάθος απολίτικη. Που δεν σώζει ζωές. Που δεν εξηγεί "χειρουργικά", ως θα όφειλε, τα αίτια της αλγεινής εξέλιξης και, το κυριότερο, δεν προοικονομεί βιώσιμες λύσεις. Ακόμα και αν το ζήτημα μπορούσε να εξαντληθεί εκεί, τότε η πλειοψηφία των πολιτών που την επικαλείται, θα έπρεπε να δώσει ασφαλείς απαντήσεις για τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια που έβλεπε το τι γινόταν στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας και δεν αντιδρούσε. Γιατί στην εποχή της πλαστής ευημερίας τα χρήματα περίσσευαν για στροφή στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και, μοιραία, δεν υπήρχε ανάγκη για δεικδίκηση δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης. Γιατί απόλυτη προτεραιότητα ήταν η ικανοποίηση σε κάθε μικροσουσφέτι και μικροσυμφέρον, από Βουλευτή, Δήμαρχο ή Νομάρχη, για διατήρηση και επέκταση του καταναλωτισμού. Γιατί ήξερε και σιωπούσε. Πολύ απλά, γιατί δε νοιαζόταν. Τώρα όμως, που η φούσκα έσκασε σε μη αναστρέψιμο βαθμό, καλείται η "κοινωνία των πολιτών" με συντεταγμένο βολονταρισμό να θυμηθεί ότι δικαιούται στοιχειώδεις δημόσιες παροχές υγείας.
 
Όπως γνωρίζουν όλοι, ανάλογη κατάσταση στον χώρο της Υγείας επικρατεί στο σύνολο της επικράτειας και δεν θα μπορούσε η Φωκίδα να αποτελεί εξαίρεση. Το κρίσιμο σημείο που καθιστά τον νομό ιδιαίτερη, sui generis, περίπτωση είναι ότι η συρρίκνωση των δομών Υγείας στη Φωκίδα αποτελεί τον κανόνα στα λουκέτα στον τομέα των εν γένει υποδομών και όχι την εξαίρεση. Σε παροξυμμένο βαθμό σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Μαζί με την Κρίση σε εθνικό επίπεδο, η Φωκίδα περνάει τη δική της ιδιοπρόσωπη κρίση και σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο της εθνικής. Και εκεί βρίσκεται το κομβικό και κεντρικό αίτιο των τελευταίων εξελίξεων και για το νοσοκομείο της πόλης και τα Κ.Υ. σε Λιδορίκι (πρωτίστως) και Ιτέα.
Οι πολιτικοί δεν είπαν και δε λένε ακόμα στους πολίτες την πραγματική αλήθεια για τα αίτια της Κρίσης ούτε για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Κάτι ακριβώς ανάλογο συμβαίνει και στην περιοχή μας. Κανείς τοπικός αιρετός όποιας βαθμίδας δεν μίλησε ως τώρα καθαρά και με γνώση για τους βαθύτερους λόγους που επέφεραν την απογύμνωση του νομού από ζωτικές υποδομές. Γηροκομείο, ΙΚΑ, εφορίες, σχολεία, υπηρεσίες και ένας ατέλειωτος και άκρως μελαγχολικός σχετικός κατάλογος. Παρά μόνο ευθύνες στο "κακό" κεντρικό κράτος που μας έχει παραπεταμένους, λες και έχει κάτι ιδιαίτερο και συγκεκριμένο εναντίον μας. Και μετά συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες για το ΤΕΙ, για το νοσοκομείο και ό,τι άλλο λάχει, για να έχουμε κάνει το καθήκον μας, μεταθέτοντας, όπως πάντα, αλλού τις ευθύνες. Φαίνεται ότι η αναστροφή της παρακμής θα έρθει με το βολονταρισμο ενός Κωστοπαναγιώτου και με συλλαλητήρια απέναντι σε ένα χρεοκοπημένο κράτος που έχει ρουφήξει κάθε διαθέσιμο αποθεματικό για να πληρώσει τους "πελάτες" του. Αυτό, εν τούτοις, που πραγματικά αποδεικνύεται είναι ότι, μαζί με την παρακμή των δομών υγείας, παράλληλη είναι και η παρακμή της πολιτικής σε αυτόν τον τόπο.
 
Το επαπειλούμενο λουκέτο στο νοσοκομείο οφείλεται πρωτίστως στο "αναπτυξιακό μοντέλο" που "καλλιεργείται" και προάγεται δεκαετίες τώρα στη Φωκίδα. Που έχει εκμετρήσει το ζην, έχει κακοφορμίσει και καταπίνει τους πάντες και τα πάντα. Και τώρα και τις δομές υγείας στον νομό, έχοντας μόνο πλέον να προσφέρει συμβολικά αργούς και κυριολεκτικά ακαριαίους θανάτους. Η διαιωνιζόμενη υπερεπένδυση, και από τις νέες αρχές που προέκυψαν το τελευταίο έτος, και η θωπεία και η προστασία αποκλειστικά των συμφερόντων που εξυπηρετούνται από αυτό, εγγυώνται και το κλείσιμο όποιας άλλης υποδομής έχει απομείνει (υπο)λειτουργούσα. Και που θα εντροπιάζει όσο και το εξαιρετικά δυσανεκτικό και ανοίκειο περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο βαλτώνει και απειλεί να καταπιεί ολόκληρη τη χώρα.
Στον φόντο αυτόν, ενδεικτικά, η παράλληλη συζήτηση για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας, όπου η κύρια μέριμνα είναι για το... νεκροταφείο της πόλης, είναι σαρκαστικά συμβολική και προφητική για ό,τι θα συμβεί στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Και φυσικά όχι μόνο στον τομέα της υγείας. Άλλωστε, εκκρεμεί, και άλλο ένα Παμφωκικό συλλαλητήριο, αν χαθεί και το ΤΕΙ, όπως τον Οκτώβρη είχε αποφασιστεί. Για τούτο, παραφράζοντας τον Μιχάλη Κατσαρό, "στο συλλαλητήριο της Παρασκευής να πάρουμε και μπόλικο νερό μαζί μας. Γιατί προβλέπεται μεγάλη ξηρασία"...
Το φρενάρισμα της οφθαλμοφανέστατης παρακμής της Φωκίδας δεν θα επισυμβεί με συλλαλητήρια, πορείες διαμαρτυρίας παλαιοσυνδικαλιστικής κοπής και άλλα παρόμοια. Αυτά είναι χρήσιμα μόνο για εξωτερική εντριβή και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Αν φέρουν αποτέλεσμα. Αλλαγή στη νομοτελειακή πορεία απερημοποίησης του νομού θα τροχοδρομηθεί με τη συζήτηση και υιοθέτηση διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου. Με πραγματικές τομές και όχι "ήπιες" παρεμβάσεις σε ένα σαπισμένο ήδη πτώμα. Τα ψέματα και τις υπεκφυγές θα τα αποβάλει πλέον το ίδιο το σώμα της κωματωδώς "ασθενούς" Φωκίδας!
 
Ο πίνακας που συνοδεύει το κείμενο είναι "Ο Άγιος Δομήνικος προσευχόμενος" που φιλοτέχνησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
 
 
Του Ηλία Τσίγκα
από το AmfissaFace

Δεν υπάρχουν σχόλια: