Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Kαι οι τέσσερις τράπεζες στην προληπτική γραμμή του ELA

Και οι τέσσερις τράπεζες στην προληπτική γραμμή του ELA
Αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA - (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι στο μηχανισμό ήθελαν να ενταχθούν μόνο η Alpha Bank με την Eurobank, μετά την υποβολή του αιτήματος αποκαλύφθηκε ότι  ο διοικητής της ΤτΕ,  ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και για τις τέσσερις συστημένες  τράπεζες - Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. 
Το αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό της ΕΚΤ συνιστά προληπτική κίνηση για να μην κινδυνεύσουν να ξεμείνουν από μετρητά οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η πρόσφατη απορρόφηση των εντόκων γραμματίων από τις συστημικές τράπεζες σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κινδύνους ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  υπολογίζεται ότι οι συνολικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την Παρασκευή ανήλθαν στα  600-700 εκατ.ευρώ και σε κάποιο βαθμό αποδίδονται στην ανακοίνωση της είδησης περί προσφυγής της Alpha και της Eurobank στον ELA, είδηση που ανατροφοδότησε τις ανησυχίες. 

Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA παρότι ο  δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

Επίσης τον Μάιο του 2012, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδότησαν τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε.

"R"


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: