Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Der Spiegel: Εκτός του προγράμματος αγοράς τα ελληνικά ομόλογα




Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επειδή τα ομόλογα της έχουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Παράλληλα η ΕΚΤ προσανατολίζεται να κάνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ιδιότυπης ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια το όποιο ρίσκο, αλλά να το μετακυλύει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Spiegel. Εφόσον επαληθευτούν τις επόμενες ημέρες οι πληροφορίες περί μη συμμετοχής της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση θα πρόκειται περί ανατροπής, πιθανότατα εξαιτίας της επιμονής του γερμανικού κεντρικού τραπεζίτη κ. Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών που είχε λάβει χώρα στις 7 Ιανουαρίου η Ελλάδα είχε περιληφθεί στις αγορές ομολόγων αλλά με μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε άτυπα με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ την οποία και ενημέρωσε για τα σχέδια του σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση.

Κατά τις πληροφορίες του Spiegel οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων αποκλειστικά των δικών τους κρατών. Κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα επιτρέπεται να αγοράσει μέχρι το 25% των ομολόγων που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά, ενώ το συνολικό μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 700 και 800 δισ. ευρώ. Αν επαληθευτεί ότι κάθε κεντρική τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα “δικά” της ομόλογα τότε καταργείται η κοινή νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: