Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους πιστεύουν στον θετικό ρόλο του Στάλιν.

Αγαπούν τον «πατερούλη».


Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ιωσήφ Στάλιν διαδραμάτισε «θετικό» ρόλο στη ρωσική Ιστορία, ποσοστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ο Στάλιν έπαιξε «αναμφισβήτητα θετικό ρόλο» για το 16% των ερωτηθέντων (το ποσοστό αυτό ήταν 9% τον Μάρτιο του 2013) ενώ το 36% πιστεύει ότι ο ρόλος του ήταν «μάλλον θετικός» (ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2013).

Αρνητική γνώμη για τον Στάλιν εξέφρασε σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων: το 9% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν «αδιαμφισβήτητα αρνητικός» και το 21% ότι ήταν «μάλλον αρνητικός».

Η στάση των Ρώσων και των ρωσικών αρχών απέναντι στον Στάλιν παραμένει αμφίσημη: επισήμως καταγγέλλεται το καθεστώς του τρόμου που επέβαλε από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του το 1953, όμως πολλοί τον τιμούν για τον ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2012 σε άλλη δημοσκόπηση ο Στάλιν είχε χαρακτηριστεί «η σημαντικότερη προσωπικότητα» της Ρωσίας παρ' όλο που στην περίοδο της παντοδυναμίας του εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολόκληρες φυλές (Τσετσένοι, Τάταροι της Κριμαίας και άλλοι) εκτοπίστηκαν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: