Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Βουλγαρία: Νέα μέτρα κατά της αυξανομένης λαθρομετανάστευσης.

Επεκτείνει τον φράχτη της στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες ότι θα προεκτείνει τον φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία κατά 82 χιλιόμετρα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων που προέρχονται κυρίως από τη Συρία και προσπαθούν να φθάσουν σε έδαφος της Ε.Ε. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επέκρινε την ανακοίνωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, δηλώνοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές και θα ενισχύσει τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, το 2013 έφθασαν στη χώρα 11.000 πρόσφυγες, ενώ το 2014, έτος κατασκευής του υπάρχοντος φράχτη, ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν στη Βουλγαρία μειώθηκε στους 6.000. Την ίδια στιγμή οι απόπειρες διάσχισης των συνόρων διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τις 38.500.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να τον επεκτείνουμε κατά 82 χιλιόμετρα, με κόστος περίπου 90 εκατομμυρίων λέβα (46 εκατ. ευρώ) δήλωσε χθες ο Μπορίσοφ απευθυνόμενος στη Βουλή της χώρας του. «Δεν υπάρχει τέτοια πίεση όπου υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις», προσέθεσε ο Μπορίσοφ, υποστηρίζοντας ότι «η μεταναστευτική πίεση προς τη Βουλγαρία θα είναι περίπου 7 φορές μικρότερη. Το συνολικό μήκος των βουλγαροτουρκικών συνόρων είναι 240 χιλιόμετρα.

H μεγαλύτερη πίεση από τους πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου ασκείται στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, με τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ να έχουν δεχθεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες την τελευταία τετραετία.

Ενώ η φτώχεια, η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση κυριαρχούν, υπάρχουν ιδέες για τη βελτίωση της μοίρας των ανθρώπων αυτών. «Πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους νέους» είπε ο Τούρκος επιχειρηματίας Ενβέρ Γιουτσέλ, ο οποίος αναζητά πόρους προκειμένου να κατασκευάσει τουρκικό πανεπιστήμιο για Σύρους πρόσφυγες. «Αν δεν εκπαιδεύσουμε τους νέους αυτούς θα έχει πρόβλημα και η Τουρκία και η χώρα τους».

Παρά τις επιμέρους πρωτοβουλίες όμως η πολιτική πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου, που θα επέτρεπε στα εκατομμύρια που έφυγαν παρά τη θέλησή τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είναι εντελώς ανεπαρκής.

"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: