Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ευχαριστήριο του συλλόγου της «ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ»

Σ αυτούς που υπερασπίζονται το "Δελφικό τοπίο" και πιστεύουν στην αξία της Δελφικής Ιδέας.






Στις εκλογές συνήθως ανταγωνίζονται μεταξύ τους ιδεολογίες και κόμματα. Σε αυτές τις εκλογές όμως , η χώρα μας έχει πάνω απ’ όλα  ανάγκη από πρόσωπα που θα μπορέσουν να σταθούν ενάντια στην διαπλοκή , την διαφθορά και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα , που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα με τις γνωστές σε όλους μας επιπτώσεις.

Έχουμε ζήσει επί δεκαετίες την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη  μεταλλευτική  δραστηριότητα  ( εξόρυξη βωξίτη ) στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας αλλά και εντός του «Δελφικού Τοπίου». Περιοχή  πολλαπλά προστατευόμενη από την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία και αναγνωρισμένη από την UNESCO , ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιοχή όπου η άσκηση της δραστηριότητας γίνεται με τον χείριστο τρόπο , που επιβαρύνει σοβαρά την υγεία χιλιάδων κατοίκων  και προκαλεί  εκτεταμένη καταστροφή του Φυσικού Περιβάλλοντος , που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη. Καταστροφή που προκαλεί  ακραία αλλοίωση του Δελφικού Τοπίου και απαξιώνει πλήρως την τουριστική προοπτική της περιοχής που αποτελεί το κύριο παραγωγικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Δελφών και βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα  όλης της Ελλάδας.

Πολλοί Φορείς και κάτοικοι από το 2009,  σε πλήθος παράλληλων αλλά και κοινών δράσεων για την προστασία των Δελφών, βιώσαμε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο  την  πολιτική και διοικητική  σιωπή-«ομερτά» που  επιβάλει σε τέτοιες περιπτώσεις η διαπλοκή στις ..τριτοκοσμικές χώρες.  Πλήθος καταγεγραμμένων - με κάθε λεπτομέρεια -  καταγγελιών, ολοκληρωμένων αντιπροτάσεων για την ορθολογική άσκηση της μεταλλείας  και παραστάσεων από το 2009   ,  σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τους αρμόδιους Αυτοδιοικητικούς Φορείς, Υπουργεία, σώματα Επιθεωρητών κ.λ.π.   δεν απαντήθηκαν  ποτέ. Από την άλλη  , πολλές «λανθασμένες» ή και « ελλιπείς»  αποφάσεις , εξακολούθησαν   να υπογράφονται από τους Υπουργούς των τελευταίων ετών , οδηγώντας από ένα σημείο και μετά , όχι μόνο στην εξυπηρέτηση της συνέχισης της άσκησης της εξορυκτικής δραστηριότητας  , άπληστα και  ασύδοτα  , αλλά φτάνοντας  ένα βήμα πριν τον επίσημο Χωροταξικό χαρακτηρισμό του λιμανιού των Δελφών ως μεταλλευτικό και την  γη  των Δελφών ως περιοχής μεταλλευτικής προτεραιότητας  , ενδεδειγμένης και για Αιολικά Πάρκα , εξασφαλίζοντας απ’ την μια πλευρά καταστροφικές εξελίξεις  για το παγκόσμιο μνημείο και την τοπική κοινωνία  και απ’ την άλλη , τεράστια οικονομικά οφέλη σε συγκεκριμένους ιδιώτες. 

Τόσον μόνοι , όσον και με άλλους φορείς ή πολίτες μεμονωμένα ,  αγωνιστήκαμε για να σπάσει η σιωπή και να έρθει το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων . Όμως , συναντήσαμε "κλειστές πόρτες" ή «αδυναμία»  παρά την καλή πρόθεση…  

Έτσι , συγκεκριμένα πρόσωπα που έκαναν εμπράκτως την διαφορά, και δεν χρειάσθηκε να «τάξουν» γιατί  έχουν «αποδείξει» ότι εκπροσωπούν αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα , πρέπει κατά την άποψή μας να προβάλλονται και να προωθούνται στην διαχείριση των κοινών πραγμάτων.

Παρά το γεγονός ότι οι  Δελφοί , δεν είναι στην εκλογική τους περιφέρεια, στις 19-11-2014, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Έφη Γεωργοπούλου - Σάλταρη, Γιώργος Πάντζας , Μάνια Παπαδημητρίου και Άννα Χατζησοφιά κατέθεσαν στην Βουλή των Ελλήνων , την ερώτηση με θέμα «Καταστροφή του Δελφικού Τοπίου»  και στις 23-12-2014 , οι Βουλευτές Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη, Απόστολος Αλεξόπουλος και Ιωάννης Σταθάς κατέθεσαν την ερώτηση με θέμα «Δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού και παραλίας εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ιτέας Ν. Φωκίδας από την S & B βιομηχανικά ορυκτά ΑΕ.».  

΄Έχουμε την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσουμε , εκ μέρους του συλλόγου μας , αλλά και όλων των ανθρώπων που  στο αξιακό τους επίπεδο  οι «ΔΕΛΦΟΙ» και η κοινωνία των Δελφών   είναι , κάτι περισσότερο από μετάλλευμα προς στυγνή εκμετάλλευση,
  
την κα. Νάντια Βαλαβάνη και τους υποψήφιους βουλευτές,  Μιχαήλ Κριτσωτάκη, Μαρία Κανελλοπούλου, Έφη Γεωργοπούλου -Σάλταρη, Γιώργο Πάντζα, Μάνια Παπαδημητρίου , Άννα Χατζησοφιά , Απόστολο  Αλεξόπουλο και Ιωάννη Σταθά. 
 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ” ΔΕΛΦΩΝ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην απἀντηση του Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται η απἀντηση γιατί εἰναι ΑΚΥΡΟ το ΓΠΣ Ἀμφισσας !!
Μετά το ΑΔΑ:ΒΛ49Η-Μ6Ε που σας δόθηκε σε σχὀλιο μου σε προηούμενα άρθρα σας και αξιοποιἠθηκε κατάλληλα. Ετοιμἀζεται φἀκελος για τα στοιχεια και θα δημοσιευτούν σε τακτό χρὀνο !!ι