Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η Ελλάδα




Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, ωστόσο θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η αγορά των ομολόγων θα βασίζεται στο ποσοστό που κάθε μία εθνική κεντρική τράπεζα -μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- μετέχει στο ενεργητικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα ξεκινά το Μάρτιο του 2015 και θα λήξει το Σεπτέμβριο του 2016. Το ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να αγοράζει επενδυτικούς τίτλους σε ευρώ (60 δισ. ευρώ μηνιαίως)  που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.
«Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα» ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αγορά των ελληνικών ομολόγων «οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους». Αλλά πρόσθεσε ότι για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση πρέπει να βρίσκονται σε πρόγραμμα. επιπλέον υπάρχει και το όριο του 3% που έχει τεθεί, για το πόσο χρέος των χωρών μελών μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ. Μέχρι τον Ιούλιο, είπε ο Ντράγκι τα ελληνικά ομόλογα θα βρίσκονται πάλι μέσα σε αυτό το όριο.
Να θυμίσουμε πως λίγο νωρίτερα, αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο του Ευρώ.

«Δεν βλέπουμε Grexit»
«Πλήρη συνεργασία» θα έχει το ΔΝΤ με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος τους, υποστηρίζοντας ότι δεν αναμένεται «έξοδος» της χώρας από το ευρώ. «Δεν θεωρούμε το Grexit ως πιθανή συνέπεια των ελληνικών εκλογών είπα ο Μπιλ Μάρει, αρνούμενος να σχολιάσει το πιθανό αποτέλεσμα της κάλπης.  

Σε πτωτική τροχιά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου 
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι αγορές το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας τις αποδόσεις αρκετών κρατικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρόγραμμα, προκάλεσε πτώση του ευρώ, έδωσε ώθηση στις χρηματαγορές και οδήγησε σε πτώση τα επιτόκια της περιφέρειας- μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 8,9%.
Με άνοδο 1,14% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ασκήσεις ισορροπίας από την Φινλανδία
Περίπου την ώρα που άρχιζε η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, έκανε δηλώσεις από το Νταβός και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξ Σταμπ, από τους πλέον σφοδρούς πολέμιους των προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επιμένοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει στη διαδικασία των ελληνικών εκλογών, ο Σταμπ παρέθεσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας του στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Φιλανδική θέση είναι ότι θα συζητήσουμε με όποια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχει η Ελλάδα και ότι θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να χαρίσουμε δάνεια ή να συμφωνήσουμε σε αναδιάρθρωση του χρέους αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορούμε να δούμε διαφορετικές μορφές επιμήκυνσης, μπορούμε να δούμε διαφορετικά προγράμματα και θα πρέπει να τα συζητήσουμε».  Αυτή η πιο διαλλακτική θέση, συνδυάστηκε βέβαια με τη γνωστή ρητορική που απευθύνεται κυρίως στους Φινλανδούς πολίτες , διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν πρόκειται να κατασπαταλήσουν τα χρήματα τους. «Πιστεύω ότι έχει εκδηλωθεί αρκετή συμπάθεια και πολύ αλληλεγγύη», είπε. «Εχουμε πάρει εκτεταμένα μέτρα για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν επιστρέψει στις αγορές. Η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει. Ολοι μας έχουμε υιοθετήσει πολύ δύσκολες δομικές μεταρρυθμίσεις.».
Προβλέποντας ότι οποιαδήποτε διαπραγματεύσεις όσον αφορά την επιμήκυνση του χρέους θα είναι πολύ δύσκολες, ο Στάμπ πρόσθεσε ότι είναι δυο-τρία τα πιθανά σενάρια:«Το ένα είναι ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει. Το δεύτερο ότι θα μπούμε σε μια εκτεταμένη περίοδο αστάθειας, όπου θα διαπραγματευόμαστε κάτι, όχι το συνολικό χρέος, αλλά κάτι στα προγράμματα. Και το τρίτο ότι θα έχουν μια «βρώμικη έξοδο», πράγμα που νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Α. Μέρκελ: Η κρίση στην ευρωζώνη «έχει τεθεί κάπως υπό έλεγχο»
Λίγο νωρίτερα, χωρίς να αναφερθεί ειδικά στην Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας  ότι η κρίση στην ευρωζώνη «έχει τεθεί κάπως υπό έλεγχο», υποστήριξε ότι «όποιες και εάν είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ... οι πολιτικοί πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αντί να σκέφτονται ότι η εξαγορά χρόνου με άλλα μέσα σημαίνει ότι ξεχνάμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Αμφισβήτηση για το πρόγραμμα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε την πολυσυζητημένη κίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης ανακοινώνοντας μαζικές αγορές ομολόγων με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το πιθανότερο όμως είναι ότι τα πραγματικά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία θα είναι ελάχιστα αν όχι μηδαμινά σε σχέση με τον όγκο των κεφαλαίων που θα δαπανηθούν.
«Ζήτηση, ζήτηση, ζήτηση... αυτό είναι που έχει ανάγκη περισσότερο ο κόσμος»επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς στο τελευταίο του άρθρο «Οι πολιτικές της οικονομικής βλακείας», που δημοσιεύτηκε στο Project Syndicate.
«Η σχεδόν στάσιμη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2014», εξηγεί ο Στίγκλιτς, «είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε αρκετές μεγάλες οικονομίες και έπνιξαν τη ζήτηση. Αν απουσιάζει όμως η ζήτηση, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας δεν έρχονται. Τόσο απλό είναι», γράφει παρατηρώντας ότι πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό δεν ήταν πιο εμφανές απ' ό,τι στην ευρωζώνη.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: