Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας και ΚοιΣΠΕ - Πρόσκληση γνωριμίας με τη Μονάδα Παραγωγής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο, στην Ιτέα






Λίγα λόγια για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης


 

Τι είναι οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης

 

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους που θεσπίσθηκαν με το Ν. 2716/99 του Υπουργείου Υγείας για την «Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Οι Κοι.Σ.Π.Ε. είναι μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού, αφού παράλληλα είναι παραγωγικές και εμπορικές μονάδες αλλά και Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Η ανάπτυξη και η εποπτεία τους ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και ασκείται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.

Ποιος ο στόχος τους


Βασικός στόχος τους είναι η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και η επαγγελματική ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στη θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια.
Στο πλαίσιο του στόχου για επαγγελματική ένταξη των ατόμων αυτών, έχουν και εμπορική ιδιότητα και αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα (αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική, αλιευτική, δασική, βιομηχανική, βιοτεχνική, ξενοδοχειακή, εμπορική, παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής ανάπτυξης).

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του Κοι.Σ.Π.Ε.


Τα μέλη του Κοι.Σ.Π.Ε. χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών και με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 35%.
2. Εργαζόμενοι στο χώρο ψυχικής υγείας – δημόσιοι υπάλληλοι – επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ. και με ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 45%.
3. Δήμοι, Κοινότητες, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α., άλλα φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό του Κοι.Σ.Π.Ε. Τα μέλη από την κατηγορία αυτή υποχρεωτικά πρέπει να συμμετέχουν στον Κοι.Σ.Π.Ε. σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 20%.
Δεν μπορούν να γίνουν μέλη, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μετέχουν σε άλλο συνεταιρισμό με τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό, ο οποίος έχει την έδρα του στον ίδιο Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Συνεταιριστικές Μερίδες


Όπως σε κάθε συνεταιρισμό, έτσι και στον Κοι.Σ.Π.Ε. υπάρχουν συνεταιριστικές μερίδες, τις οποίες θα πρέπει κάποιος να έχει αγοράσει προκειμένου να είναι μέλος του. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: υποχρεωτική μερίδα και προαιρετική μερίδα.

Πλεονεκτήματα των Κοι.Σ.Π.Ε.


v  Πρωτοποριακή εταιρική σχέση: Συνεργασία ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα – εργαζόμενους – φορείς και άτομα από την κοινότητα.
v  Συμμετοχικός και δημοκρατικός χαρακτήρας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με συμμετοχή και των ψυχικά ασθενών.
v  Επαγγελματική επανένταξη ψυχικά ασθενών.
v  Οικονομικά κίνητρα: διατήρηση κοινωνικών παροχών και συντάξεων για τα εργαζόμενα μέλη της α΄ κατηγορίας, τα μέλη της β΄ κατηγορίας αμείβονται από τον φορέα που προέρχονται και όχι από τους Κοι.Σ.Π.Ε., παραχώρηση προς χρήση περιουσιακών στοιχείων, προς τους Κοι.Σ.Π.Ε., από Ν.Π.Δ.Δ.
v  Φορολογικά κίνητρα: απαλλαγή των Κοι.Σ.Π.Ε. από κάθε φόρο άμεσο, έμμεσο ή υπέρ τρίτων. Καταβάλλεται μόνο ο Φ.Π.Α.
v  Συνδυασμός θεραπευτικής και επιχειρηματικής μονάδας.




 Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας»

 

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας ιδρύθηκε το 2006, με άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο και έχει την έδρα του στην Άμφισσα. Είναι ο μοναδικός Κοι.Σ.Π.Ε. που λειτουργεί στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει αγροτικές δραστηριότητες, ένα κατάστημα με βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, ένα γραφείο εναλλακτικού τουρισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη μία μονάδα παραγωγής σαπουνιού.


Πληροφορίες: Εθνικής Αντιστάσεως 13. Άμφισσα, τηλ. 22650-28507


Δεν υπάρχουν σχόλια: