Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η Κίνα ανταγωνίζεται το ΔΝΤ ως δανειστής έκτακτης ανάγκης...

βρε καλώς τα παιδιά….




Η Κίνα συνεχώς αναβαθμίζει τη θέση της ως κράτος-έσχατος δανειστής για κάποιες από τις πιο "χτυπημένες" οικονομικά χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Κινέζοι αξιωματικοί επεσήμαναν το Σαββατοκύριακο ότι προτίθενται να επεκτείνουν ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων, ύψους 24 δισ. δολαρίων, για να βοηθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική της κρίση από το κράχ του 1998. Η Κίνα παρείχε 2,3 δισ. δολάρια σε funds στην Αργεντινή από τον Οκτώβριο και τον περασμένο μήνα δάνεισε 4 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα, της οποίας τα αποθεματικά καλύπτουν το πολύ την εξυπηρέτηση του χρέους δύο ετών.

Με το να δανείζει σε κράτη που έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, ενισχύει την επιρροή της χώρας του στην παγκόσμια οικονομία και υποβαθμίζει το στάτους του ΔΝΤ ως χρηματοδότη των κυβερνήσεων που βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση.

Ενώ το ΔΝΤ ζητά από τα κράτη που δανείζει ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν την σταθεροποίηση της οικονομίας τους, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι όροι της Κίνας θα επικεντρώνονται στη διασφάλιση των συμφερόντων της στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της εκάστοτε χώρας.

Να σημειωθεί ότι το ρούβλι ανέβηκε κατά 4,9% στα 55,8 δολάρια την Δευτέρα, αφού η Phoenix TV ανέφερε ότι ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Gao Hucheng, είπε ότι η επέκταση της ανταλλαγής νομίσματος μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία.

www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: