Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Μέτρα 1δισ. ευρώ προτείνει η Κυβέρνηση, 2,6 δισ. ευρώ θέλει η τρόικα

Μέτρα 1δισ. ευρώ προτείνει η Κυβέρνηση, 2,6 δισ. ευρώ θέλει η τρόικα 

Μεταξύ των 950 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί ο «λογαριασμός» από τα μέτρα που αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα, τα 300 εκατομμύρια εκ των οποίων αφορούν τον Τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες.

Οι ξενοδόχοι έχουν αντιδράσει έντονα και διαμηνύουν στην Κυβέρνηση πως η αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τρύπα από αυτή που θα κλείσει, δεδομένης της μετακύλισης του κόστους που θα καταστήσει την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. όσον αφορά την συνολική φορολογία των τουριστικών πακέτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το πακέτο μέτρων που έστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές μέσω e-mail 43 σελίδων, περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, μέτρο που θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, «πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων το 2016 και το 2017, αλλά και λαχειοφόρο αγορά , για μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ μέσω αποδείξεων και άλλα μέτρα φορολογικής διοίκησης,

Έτσι η  κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. που φέρεται να υπολογίζει η τρόικα, με μέτρα που θα φέρουν έσοδα 980 εκατ. ευρώ, προκαλώντας βεβαίως ερωτηματικά για το κατά πόσο οι δανειστές μας θα συναινέσουν.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προτείνει σε περίπτωση που δεν βγουν οι προβλέψεις του σωστές, τότε και μόνο τότε –από την 1η Ιουλίου του 2015– να εξετασθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος σε τσιγάρα.

Ειδικότερα το πακέτο μέτρων που εστάλη με email περιλαμβάνει:

-Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό (διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων) από το 6,5% στο 11% ή εναλλακτικά στο 13%.

-Αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης. Θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά.

-Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη. Το μέτρο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο.

-Πάγωμα των συντάξεων τη διετία 2016- 2017.

-Πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτσι ώστε από τη μείωση των δικαιούχων να προκύψει μόνιμη μείωση στο κονδύλι κατα 80 εκατ. ευρώ.

-Για το Δημόσιο προβλέπεται ότι οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί των 648 ευρώ θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ προτείνεται στην τρόικα η σταδιακή κατάργηση προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουλίου με νέο "ψαλίδι" σε οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες.


www.reporter.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: