Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση για τα λύματα περιμετρικά του Μόρνου από Καράμπελα και Μιχελάκη


Ερώτηση με θέμα την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας μέσω της κατασκευής αγωγού για την εναπόθεση και την επεξεργασία λυμάτων περιμετρικά της λίμνης Μόρνου, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Καράμπελας και Γιάννης Μιχελάκης.


Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι περιμετρικά της λίμνης του Μόρνου δεν υφίσταται δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, που συνορεύει με τον ταμιευτήρα του Μόρνου, από τους γύρω οικισμούς, βιοτεχνικές μονάδες και άλλες κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Ο Γιάννης Καράμπελας και ο Γιάννης Μιχελάκης τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας, από τη στιγμή που η λίμνη του Μαραθώνα τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από την τεχνητή λίμνη του ποταμού Μόρνου.
Ενώ όμως αποφασίστηκε η κατασκευή του απαραίτητου αγωγού για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη, το έργο τελικά απεντάχθηκε, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η ένταξή του στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Οι δύο βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν στην ερώτησή τους ότι σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του εν λόγω έργου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση του νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
ΘΕΜΑ: «Κατασκευή αγωγού για την εναπόθεση και επεξεργασία των λυμάτων περιμετρικά της λίμνης Μόρνου»

Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες η υδροδότηση της Αθήνας γίνεται από τη λίμνη Μαραθώνα, η οποία με τη σειρά της, λαμβάνει τον κύριο όγκο πόσιμου ύδατος από την τεχνητή λίμνη του ποταμού Μόρνου στην περιοχή Λιδορικίου της ορεινής Φωκίδας.
Στην περιοχή Λιδορικίου, δηλαδή περιμετρικά της λίμνης Μόρνου, όπου βρίσκονται αρκετοί οικισμοί, μικρές βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, οι φυλακές Μαλανδρίνου και ασκούνται διάφορες κτηνοτροφικές, αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες, δεν υπάρχει κανένα δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής πού συνορεύει με τον ταμιευτήρα του Μόρνου.
Η αναγκαιότητα επίτευξης συγκεκριμένης λύσης για την εναπόθεση και επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής περιμετρικά της λίμνης Μόρνου δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, αλλά τη μισή σχεδόν Ελλάδα, πού υδροδοτείται από τα νερά της λίμνης.
Μετά από προσπάθειες ετών προέκυψε η απόφαση για την κατασκευή έργου αξίας 17.100.000 ευρώ, πού θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το πρόβλημα και συγκεκριμένα την ασφαλή για τη δημόσια υγεία υδροδότηση της Αττικής, Βοιωτίας και Φωκίδας.
Η μελέτη του έργου ύψους 792.936 ευρώ ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας και απέμενε η ένταξή του σε πρόγραμμα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών.
Δυστυχώς, έχουμε πληροφορηθεί ότι το έργο τελικά απεντάχθηκε με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, ενώ δεν προβλέπεται η ένταξή του ως «γέφυρα» στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Οι συνέπειες από την ενέργεια αυτή εκτιμούμε ότι ενδεχομένως να αποβούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί, μέσω του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, το νερό στον ταμιευτήρα Μόρνου, από τα αστικά λύματα πού ανεξέλεγκτα εναποτίθενται, με προφανείς καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή πέριξ της λίμνης Μόρνου, αλλά για όλους όσοι υδροδοτούνται μέσω του εν λόγω δικτύου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται  ο κύριος Υπουργός:
α) Τι προτίθεται να κάνει ώστε να ενταχθεί το έργο κατασκευής παραλίμνιου αγωγού στην περιοχή Λιδορικίου Φωκίδας, η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί, σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών;
β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πάψει η ανεξέλεγκτη ρίψη αστικών και άλλων λυμάτων στην περιοχή πέριξ της λίμνης Μόρνου με προφανή κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και ακολούθως των ποσοτήτων πόσιμου ύδατος για τους υδροδοτούμενους κατοίκους Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, καθώς και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Καράμπελας
Γιάννης Μιχελάκης


amfissapress

Δεν υπάρχουν σχόλια: