Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά τη Δευτέρα η κυβέρνηση


Καθαρό τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ενόψει της τελικής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση με τηn αιφνιδιαστική απόφαση να καταφύγει στην ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ταυτόχρονα οριοθετεί ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα συνταγματικώς οριζόμενα, τον Φεβρουάριο του 2015.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».
 
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν πολύ καλά. Για τις σχέσεις του με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι οι καλύτερες. "Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος", είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε "συνήθως ναι".
Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.
 
H ανακοίνωση της Σ. Βούλτεψη: 
Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
 
 
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Η «φυγή προς τα εμπρός» που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο - με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας, σχολίασε με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει εκ νέου επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις.
 
 
Γιώργος Π.Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: