Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αυστηρούς περιορισμούς στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ζητεί ο ΠΟΥ


Μια σειρά αυστηρών κανονισμών προκειμένου να μειωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έως ότου υπάρξουν «πειστικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν» τον ισχυρισμό κατασκευαστών πως είναι καλύτερο για την υγεία και ότι βοηθά τους χρήστες τους να κόψουν το κάπνισμα προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ καλεί να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους τονίζοντας ότι η χρήση τους εγείρει «σοβαρές απειλές» για την υγεία των εφήβων και των εμβρύων.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να ρυθμιστούν από τις υγειονομικές αρχές, ώστε να «ελαχιστοποιηθούν» οι τοξικές ουσίες που περιέχουν «αλλά και η εκπομπή τοξικών ουσιών», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων, γλυκισμάτων ή αλκοολούχων ποτών πρέπει να απαγορευτούν και πως οι αυτόματες συσκευές πώλησης πρέπει να καταργηθούν από σχεδόν όλες τις τοποθεσίες.
Παράλληλα ο ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του για τη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των προϊόντων αυτών, οι πωλήσεις των οποίων έχουν ήδη αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα χέρια των πολυεθνικών του κλάδου της καπνοβιομηχανίας.
Μια εκτίμηση αναλυτών της τράπεζας Wells Fargo η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει ότι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών ειδών θα ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών ως το 2020.
Η έκθεση του ΠΟΥ πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ σε μια σύνοδο για αυτό το ζήτημα η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο στη Μόσχα.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: