Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ν, ΦΩΚΙΔΑΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΦΙΑ


Οι παραπάνω μας έστειλαν για κάθε ενδιαφερόμενο/η Σχέδιο Ενδικοφανούς Προσφυγής και Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές (εάν  κάποιος αποφασίσει να πληρώσει) που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28/8 στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας.
Επισυνάπτουμε τα σχετικά έντυπα που είναι σωστό να διακινηθούν μαζικά,.
Επισυνάπτουμε σχέδιο ενδικοφανούς προσφυγής και σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης για τις καταβολές (εάν κάποιος αποφασίσει να πληρώσει) που πρέπει να υποβληθούν στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας που εξέδωσε το εκκαθαριστικό εις διπλούν (ένα το κρατάει η Εφορία και το άλλο μας το δίνει πίσω με αριθμό πρωτοκόλλου).
Το σχέδιο συμπληρώνεται όπου υπάρχουν τελείες με βάση τα στοιχεία του εκκαθαριστικού.  Στην δήλωση επιφύλαξης συμπληρώνουμε όπου έχει τελείες την ταυτότητα οφειλής, όπως αναγράφεται στην ειδοποίηση οφειλής που έχει έρθει επίσης με mail στον φορολογούμενο.
Στο σχέδιο υπάρχουν τέσσερις λόγοι. Ο πρώτος αφορά ακίνητα για τα οποία υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας. Ο δεύτερος αφορά ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Ο τρίτος λόγος αφορά φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία έχει εκτιμηθεί από την Εφορία σε ποσό άνω των 300.000 ευρώ, και  εκτός από τον κύριο φόρο πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο (αυτό φαίνεται από το εκκαθαριστικό). Και ο τέταρτος λόγος αφορά φορολογουμένους που έχουν ακίνητα που δεν του αποφέρουν απολύτως κανένα έσοδο. Συνεπώς ο κάθε φορολογούμενος χρησιμοποιεί όποιους από τους λόγους αυτούς τον αφορούν.
Η υποβολή της προσφυγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε μετά να προσφύγουμε στα Διοικητικά Δικαστήρια, συνεπώς θα πρέπει να υποβληθεί έγκαιρα, δηλαδή στην πράξη το αργότερο την Πέμπτη 28 Αυγούστου, εκτός εάν μέχρι τότε έχει ψηφιστεί από τη Βουλή τροποποίηση του Νόμου που να αφορά τα ακίνητα του φορολογουμένου (οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είναι νόμος και δεν μεταβάλουν νομικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων).
Επειδή θεωρούμε ότι δεν μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να ξέρει αν οι τροποποιήσεις που προφανώς θα γίνουν τον καλύπτουν καλού κακού ας υποβάλουν όλοι τις προσφυγές τους μέχρι τις 28/8 και σε περίπτωση που  ο νόμος επιφέρει τροποποιήσεις θα τους σταλεί νέο εκκαθαριστικό γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα προσβάλουν αυτό. Εάν φοβόμαστε ότι θα ταλαιπωρηθούμε πηγαίνοντας στην Εφορία ή δυσκολευόμαστε να συμπληρώσουμε την προσφυγή μπορούμε να αποτανθούμε σε κάποιο λογιστή ή σε κάποιο δικηγόρο. Την κατάθεση για τον φορολογούμενο στην Εφορία μπορεί να την κάνει λογιστής ή δικηγόρος ή άλλο πρόσωπο που έχει εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής ή μπορεί να επιδοθεί μέσω δικαστικού επιμελητή. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποφασίζει την επίδοση μέσω δικαστικού επιμελητή θα πρέπει στο τέλος της προσφυγής, καθώς και της δήλωσης επιφύλαξης να προσθέσει μία παραγγελία η οποία θα έχει ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: