Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ 2011 – 2014


 
Φίλες και φίλοι,
Εκπνέοντας η πρώτη θητεία των μόλις 3,5 χρόνων της πρώτης Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων μας και μια ειλικρινή εξομολόγηση των δυσκολιών και των παραμέτρων που όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε.
            Η Αιρετή Περιφέρεια, θεσμός που εισήγαγε ο Καλλικράτης, ήταν ένα λευκό χαρτί, που με επιμονή και σκληρή δουλειά του δώσαμε σε αυτή τη θητεία θεσμική, λειτουργική και διοικητική οντότητα. Εγχείρημα καθόλου εύκολο μια και ξεκίνησε με ελλείψεις και ασάφειες. Ένας διοικητικός λαβύρινθος με κενά, αδυναμίες και αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων και όλα αυτά σε παράλληλη τροχιά με την οικονομική ύφεση, με περίσσεια γραφειοκρατία και έλλειμμα σε οικονομικούς, ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Σε επίπεδο χώρας σημειώθηκαν μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φθάνοντας μερικές φορές στα όριά τους.
Η μεταρρύθμιση έγινε σε λάθος εποχή και δεν στηρίχθηκε στους αναγκαίους οικονομικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους.
Έτσι ο νέος θεσμός ταξίδεψε μόνος. Χωρίς υποστήριξη και λειτούργησε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: