Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Porsche 911. Ένας μύθος 50 χρόνων




Πολύ λίγα αυτοκίνητα στον κόσμο μπορούν να επιδείξουν τη μακροχρόνια παράδοση και τη συνέχεια της Porsche 911. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις του αυτοκινήτου ανά τον κόσμο.

Δημήτρης Δοντάς

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, όταν η  Porsche Type 901 έκανε το ντεμπούτο του στην έκθεση της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 1963, ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα γινόταν ένα από τα πιό εμβληματικά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και 50 χρόνια μετά θα εξακολουθούσε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την φίρμα.

Φυσικά, η 901 κατέληξε να είναι η γνωστή μας 911 λόγω του γεγονότος ότι η Peugeot ήταν εκείνη που είχε κατοχυρώσει τις τριψήφιες ονομασίες  στα αυτοκίνητά της, με το "0" στη μέση. Έτσι η Porsche αναγκάσθηκε στην αλλαγή ονόματος.

Το εκπληκτικό με την 911 είναι ότι επιζεί επιζεί μέχρι σήμερα έχοντας την ίδια ακριβώς διάταξη κινητήρα και κίνησης, όπως το πρώτο μοντέλο: Κινητήρας τοποθετημένος πίσω και βεβαίως κίνηση στους πίσω τροχούς. Παρά τις πολλές αλλαγές, αυτή η φαινομενικά παράλογη  διαμόρφωση παρέμεινε σταθερή σε κάθε ένα από τα περισσότερα από 820.000 αντίτυπα της 911 που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα.

Το άλλο χαρακτηριστικό που αφορά στην 911, είναι το σχήμα: μπορεί να έχει εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, όμως, βάζοντας το πρωτότυπο δίπλα στο τελευταίο μοντέλο της σειράς, είναι εύκολο να διαπιστώσεις στην συνέχεια που υπάρχει στην σχεδιαστική φόρμα και φιλοσοφία.
Με 2013 που σηματοδοτεί την 50η επέτειο από την πρώτη εμφάνιση του εμβληματικού μοντέλου της Porsche. Για το λόγο αυτό η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα την Στουτγάρδη έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνωντης 911.

Από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου, το Μουσείο Porsche θα γιορτάσει τη χρονιά της επετείου με τέσσερα ειδικά εκθέματα, μια 911 Turbo Coupé των πρώτων χρόνων, ένα πρωτότυπο 911 Cabriolet από το 1981, μια έκδοση δρόμου της 911 GT1 του 1977 και την έκδοση προπαραγωγής Type 754 T7. Αυτό το πλαίσιο που κατασκεύασε ο καθηγητής Ferdinand Alexander Porsche αποτέλεσε ορόσημο για το δρόμο προς το σχεδιασμό της 911.

Η εταιρεία επίσης στέλνει μια κλασσική 911 του 1967 σε παγκόσμια περιοδεία. Στη διάρκεια του έτους, αυτή η αντίκα 911 θα ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους, όπου θα παρουσιαστεί σε μέρη όπως το Pepple Beach της Καλιφόρνια, η Σαγκάη, το Goodwood στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Ως πρέσβης της μάρκας,  αυτή η κλασσική 911 θα λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, ιστορικά ράλι και εκδηλώσεις αγωνιστικής αυτοκίνησης. Οι φαν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία του αυτοκινήτου αυτού από τη διαδικτυακή διεύθυνση porsche.com/follow-911.

Το Μουσείο Porsche γιορτάζει τα "50 χρόνια της Porsche 911", από τις 4 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013, με μια ειδική έκθεση όπου θα παρουσιαστεί η ιστορία και η εξέλιξη της 911. Την άνοιξη, ο εκδοτικός οίκος του μουσείου που ονομάζεται Edition Porsche-Museum θα εκδώσει μια επετειακή έκδοση με τίτλο "911x911".

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: