Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Επενδυτές προσοχή! Ανοίγει ο χορός των Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων. - Τι θα συμβεί στις μετοχές.


Επενδυτές προσοχή ανοίγει ο χορός των αμκ – Η ωραιοποίηση που μπορεί να στηθεί προσεχώς στις μετοχές των τραπεζών δεν θα αναιρέσει την τελική έκβαση του banking χρηματιστηριακά – Reverse split 10 προς 1 και τιμές στο ταμπλό περί τα 0,10 ευρώ
Η ωραιοποίηση που μπορεί να στηθεί προσεχώς στις μετοχές των τραπεζών δεν θα αναιρέσει την τελική έκβαση του banking χρηματιστηριακά – Reverse split 10 προς 1 και τιμές στο ταμπλό περί τα 0,10 ευρώ.

Επενδυτές προσοχή, ανοίγει ο χορός των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών σταδιακά ενώ θα ξεκαθαρίσουν  στις 7 Μαρτίου οι αλλαγές στον δείκτη FTSE που είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσουν και οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες προκαλώντας εκροές κεφαλαίων μεγάλων ξένων θεσμικών.

Όμως το κομβικό σημείο για τις τράπεζες είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου. Το αμέσως προσεχές διάστημα η Τρόικα έρχεται στην Ελλάδα και μαζί ειδικά κλιμάκια για τις τράπεζες.
Οι τραπεζίτες έχουν πληροφορηθεί ότι η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης πλην παράτασης όχι 3-5 μηνών αλλά ορισμένων εβδομάδων.
Η ΤτΕ ωστόσο συναινεί στην άποψη ότι μια παράταση στις αμκ είναι εύλογη καθώς θα δώσει χρόνο σε διοικήσεις και μετόχους να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Οι ξένοι επίσης έχουν ζητήσει να υπάρξει παράταση καθώς εύλογα θεωρούν ότι δεν μπορούν να συμπέσουν 3 μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ταυτόχρονα αν στην περίπτωση δεν αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Απριλίου του 2013.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι μόνο το θέμα της παράτασης μπορούν να διαπραγματευτούν και κατά το βασικό σενάριο ίσως να κερδίσουν παράταση εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται ότι στην αγορά έχει καταστεί αντιληπτό για το τι επέρχεται, τι θα συμβεί στους μετόχους των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι οι αμκ θα είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος ολίγων μεγαλομετόχων και θεσμικών επενδυτών και επίσης αναγνωρίζουν ότι οι μικρομέτοχοι πρέπει να σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους.
Οι 450 χιλιάδες μικρομέτοχοι χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικοί.
Οι 3 μεγάλες συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν αμκ 18,5 δις ευρώ όπερ σημαίνει ότι για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής απαιτούνται 1,85 δις ευρώ.
Όμως όλοι έχουν κατανοήσει ότι το παιχνίδι κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών στρατηγικά είναι χαμένο.
Οι τράπεζες καλύπτοντας το 10% κερδίζουν 3 χρόνια παράτασης που σίγουρα είναι πολύτιμος χρόνος για μετόχους και διοικήσεις.

Τι θα συμβεί στις μετοχές
Ορισμένοι κύκλοι διαρρέουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ωραιοποίησης των τραπεζικών μετοχών.
Με στήριξη από θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικούς οίκους από το εξωτερικό και με ενεργοποίηση εσωτερικών δυνάμεων όπως π.χ. Μελλισανίδης και άλλοι εφοπλιστές κατά βάση θα στηρίξουν τις τράπεζες.
Δεν μπορεί να εξακριβωθεί η εγκυρότητα τέτοιων αναφορών αλλά σίγουρα τραπεζίτης εξηγεί τι θα συμβεί.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έρχονται δύσκολες μέρες.
Τα σενάρια είναι δύο το πολύ κακό και το μέτριο.
Στο πολύ κακό σενάριο δεν δίδεται καμία παράταση.
Οι τράπεζες δεν έχουν χρόνο να υλοποιήσουν αμκ, στριμώχνονται όλες μαζί, οι μικρομέτοχοι δεν συμμετέχουν, οι μετοχές καταρρέουν στα 0,10 ευρώ και η απαξίωση κυριαρχεί.
Στο μέτριο σενάριο οι τράπεζες παίρνουν εβδομάδες παράταση ή λίγους μήνες και η πτώση είναι σταδιακή των μετοχών.
Και στην μια και άλλη περίπτωση θα υπάρξουν και reverse split που σε ορισμένες τράπεζες θα έχουν αναλογία 10 παλαιές προς μια 1 νέα μετοχή.
Με το reverse split μειώνεται ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών, αυξάνεται η χρηματιστηριακή τιμή αλλά δεν αλλάζει η κεφαλαιοποίηση.

Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: