Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις


Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να τινάξει ανάποδα τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν πληρώνουν τους φόρους του βάζοντας χέρι σε μισθούς και καταθέσεις των οφειλετών.


Μισθοί συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχρι και τα 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, ενώ κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χέιρας τρίτων», προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αρχικά οι οικονομικές υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με emailκ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Αν οι φορολογούμενοι δεν ανταποκριθούν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε η Εφορία θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

1. Κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις
2. Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
3. Για ελευθέρους επαγγελματίες που δεν πληρώνουν το Δημόσιο, δίνοντας εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
4. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται επίσης επιδοτήσεις και πάσης φύσεων άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούταν να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους.
5. Απευθείας κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς για ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου. Οι 18 τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν λάβει εντολή να συνεργάζονται με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
6. Συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου. Αυτό ισχύει εάν δεν προκύπτει επιπλέον ποσό οφειλής του κράτους προς τον ιδιώτη.
7. Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων σε τρίτους ή και κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων (αν υπάρχουν) για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και πάνω.
8. Πλειστηριασμοί σπιτιών αι οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.
9. Ποινικές διώξει για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 μαζί με τους τόκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: