Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Συσσίτια... στα θρανία της κρίσης και της ανέχειας




Τα συσσίτια στην Ελλάδα της κρίσης και το φαινόμενο του υποσιτισμού ανηλίκων. Δεκάδες οι φορείς που ανέλαβαν το ρόλο της Πολιτείας. Χρηματικά ποσά για μαθητές που έχουν ανάγκη.

Μίκα Κοντορούση

Το φαινόμενο του υποσιτισμού "χτύπησε" την πόρτα της Ελλάδας, με ολοένα και περισσότερους φορείς και ιδιώτες να ρίχνονται καθημερινά στη μάχη για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.
Σε δεκάδες περιοχές της Αθήνας (Κερατσίνι, Κοκκινιά, Ταμπούρια, Αγία Βαρβάρα, Καματερό, Ανω Λιόσια, Περιστέρι, κ.λπ.) αλλά ακόμη και στην επαρχία, όπως στη δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά μαθητών που υποσιτίζονται.
Η κρίση απλά ενέτεινε τα "σημάδια" της έλλειψης ακόμα και των "προς το ζην" σε αρκετές οικογένειες.
Την ίδια ώρα και μπροστά στα αυξανόμενα κρούσματα υποσιτισμού, δεκάδες Σύλλογοι Γονέων σχεδόν στο σύνολο της χώρας έχουν σηκώσει τα μανίκια, αναλαμβάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις το ρόλο της Πολιτείας, προκειμένου να παρέχουν με διακριτικότητα τρόφιμα και οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας
Και ενώ σε πολλά σχολεία οργανώνονται άτυπα συσσίτια από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και συλλόγους γονέων που θέλουν να βοηθήσουν σιωπηλά και διακριτικά... ήδη από αυτόν τον μήνα ξεκινά η δωρεάν παροχή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, με την ένταξη της Ελλάδας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά όλες τις χώρες - μέλη, ενώ τα γεύματα θα διανέμονται σε όλους τους μαθητές, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές διακρίσεις.

Ελλάδα και Κύπρος... στρώνουν κοινό τραπέζι
Πρόσφατα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς από την Κύπρο και συγκεκριμένα, την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) προχώρησαν σε μια έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης.
Δάσκαλοι και από τις δύο χώρες έλαβαν την απόφαση να καλύψουν το κολατσιό των μαθητών σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποδέχθηκε την προσφορά του ποσού των 30.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε από τους συναδέλφους τους Κύπριους εκπαιδευτικούς, και αποφάσισε:
* Να συνεισφέρει στην προσπάθεια και η ΔΟΕ για το συγκεκριμένο σκοπό με επιπλέον 30.000 ευρώ.
* Με το συνολικό ποσό των 60.000 ευρώ να προχωρήσει στη συμβολική πράξη της κάλυψης (στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της), σε καθημερινή βάση και μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, του σχολικού γεύματος όλων των μαθητών σχολείων που θα προταθούν από τους συλλόγους εκπαιδευτικών.

Πράξη ανθρωπιάς από το Ίδρυμα Νιάρχος, το δήμο Αθηναίων και την Αρχιεπισκοπή
Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών αναλαμβάνει να σιτίζει παιδιά στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, ενώ η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" θα αναλάβει να ενισχύσει τις οικογένειες 2.000 παιδιών στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σίτισης για περίπου 16.000 άπορους ανηλίκους σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί ταχύτατα, με σκοπό να καλύψει τον διπλάσιο αριθμό (άνω των 30.000), καθώς ήδη το δυσάρεστο φαινόμενο παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: