Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΙΤΕΑ, ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.


Το ΓΠΣ της Ιτέας βρίσκεται σε εξέλιξη μαζί με τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δελφών. Όπως και να αναλύσει κάποιος  τα δεδομένα, το ζήτημα του Χωροταξικού Σχεδιασμού όλου του Δήμου Δελφών είναι ένα και ενιαίο. Από   Καλλιέων,  Γραβιάς και Παρνασσού μέχρι το Γαλαξίδι και την Δεσφίνα.  Όσον αφορά δε το μοναδικό λιμάνι  και το περί αυτού παραλιακό μέτωπο που αποτελούν την «βιτρίνα» όλου του Δήμου Δελφών, όλη η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου σχετίζεται απόλυτα με αυτή την «βιτρίνα». Αν  μιλάμε φυσικά για σοβαρή ανάπτυξη που υποχρεωτικά θα  περιλαμβάνει σε σοβαρό επίπεδο την τουριστική δραστηριότητα και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων με υπεραξία ποιότητας και όχι ως «βιομηχανικής» παραγωγής.

Οι πανελλαδικές και παγκόσμιες συγκυρίες δεν αφήνουν περιθώρια «μεσαίων» επιλογών. Η κάθε περιοχή (και μαζί και εμείς), ή θα μπει σε μία ξεκάθαρη και αναπτυξιακά επιθετική πορεία, ή θα αντιμετωπίσει τραγικές καταστάσεις. Οι εξελίξεις  φέρνουν προ σοβαρότατων ευθυνών, όλους αυτούς που   κατέχουν σήμερα θέσεις που αποφασίζουν για το αύριο της ζωής μας. Παλιότερα μπορούσε ο καθένας από αυτούς να αδιαφορεί απολαμβάνοντας τις «δάφνες της εξουσίας» ή να εξυπηρετεί μικροπολιτικά ή διαπλεκόμενα  συμφέροντα  εις βάρος όλων μας  και σήμερα να δικαιολογείτε με «δεν ήξερα» και «δεν είχα καταλάβει». Σήμερα όμως, οι πάντες είναι ενήμεροι για τα πάντα. Εάν σήμερα  γίνουν  λάθος επιλογές ή ολιγωρίες, οι αυριανές επιπτώσεις θα είναι  τραγικά σοβαρές και δεν θα μπορεί να αναγνωριστεί καμία δικαιολογία και κανένα ελαφρυντικό. 

Στην υπόθεση υπάρχουν ήδη κάποια περίεργα και κάποια μυστήρια  που αξίζουν την προσοχή μας διότι μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους:

-       Ο Δήμος Δελφών δεν κινείται βάση κάποιου συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Δεν έχει γίνει δηλαδή καμία επιστημονική μελέτη  όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο (εκτός της περίπτωσής μας) ή έστω (επειδή έχουμε σοβαρότερα έξοδα να κάνουμε) συγκέντρωση των βασικών στοιχείων και μία δημόσια συζήτηση πάνω στις βασικές αρχές. Δηλαδή, σε ποιες παραγωγικές δραστηριότητες έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας, πόσο μπορούν να αναπτυχθούν ή κάθε μία και πού (προκειμένου να τακτοποιήσουμε και τα νομικά και λογικά προβλήματα ασυμβατότητας) και στο τέλος να αποφασίσουμε τι θα προωθήσουμε και πού με γνώμονα το καλύτερο για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και όχι για μεμονωμένα συμφέροντα. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, όσο και αν ακούγεται περίεργο, η επιλογή του μη κεντρικού αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι συνειδητή επιλογή του σημερινού Δημάρχου Δελφών Κου Φουσέκη και των στενών συνεργατών του, από την προηγούμενη θητεία τους στην Νομαρχία Φωκίδας. Αυτό προκύπτει από δημόσια δήλωση του νύν Δημάρχου ως Νομάρχης και την οποία κανείς συνεργάτης του δεν διέψευσε.
Δείτε το video στο 5Ο λεπτό.
 



-           Όπως έχει ξανααναφερθεί ο Δήμος Δελφών έχει καταθέσει από το καλοκαίρι του 2011 πρόταση για την ζώνη Β΄ του Δελφικού Τοπίου. Τότε αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο.  Στην παρούσα επαναφορά του θέματος δεν έγινε καμία αναφορά στο γεγονός και φυσικά καμία αιτιολόγηση των λόγων της επαναφοράς.  

-           Η επαναφορά του θέματος για την Ζώνη Β’ έγινε για κάποιο λόγο  βιαστικά  και μάλιστα τέθηκε απ’ ευθείας για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (συμπτωματικά ή όχι) μετά την δημοσίευση της εκδήλωσης των τοπικών Συλλόγων για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό στις 8-12-2012. Αυτό προκύπτει όχι τόσο από το ότι το θέμα αναβλήθηκε τελικά αλλά από το ότι την ημέρα της συζήτησης δεν υπήρχε ούτε καν χάρτης της πρότασης.  

-           Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Χωροταξικό (ΓΠΣ) της Ιτέας όπου προβλέπεται δημόσια διαβούλευση μηνών κ.λ.π., ξαφνικά παρουσιάζεται η επαναφορά του θέματος του Δελφικού Τοπίου, με το Υπ. Πολιτισμού να βιάζεται σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δήμου (μετά από είκοσι χρόνια συνυπευθυνότητας στην εξαπάτηση μας  και την οικονομική εξαθλίωση της περιοχής) να λάβουμε βιαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τον επίσημο χωροταξικό σχεδιασμό  της περιοχής μιας και ότι αποφασιστεί για το Δελφικό Τοπίο θα υπερισχύσει για την Ιτέα ακόμη και έναντι του επερχόμενου ΓΠΣ.   

-           Πριν από δύο εβδομάδες περίπου, δημοσιεύτηκε «όσο πιο διακριτικά γίνεται» ότι στα πλαίσια της σύνταξης του ΓΠΣ της Ιτέας (του τοπικού χωροταξικού που βρίσκεται σε εξέλιξη)  θα γίνει από τους μελετητές η παρουσίαση του πρώτου μέρους του ΓΠΣ στην κοινωνία της Ιτέας την Πέμπτη 17-1-2013. Τελικά προέκυψε   πάλι από «όσο πιο διακριτική» γίνεται δημοσίευση ότι η παρουσίαση  θα γίνει στις 24-1-2013 και ώρα 12:00. Για τον τρόπο δημοσίευσης και το μπέρδεμα των ημερομηνιών υπάρχει ήδη αναλυτική αναφορά. ΙΤΕΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Πέραν αυτού, το γεγονός της παρουσίασης αυτής θα ήταν κάτι αναμενόμενο και άνευ δικαιωμάτων για σχόλια αν η ώρα της παρουσίασης δεν ήταν 12:00 στην καρδιά του εργάσιμου ωραρίου εργάσιμης μέρας. Αυτό  μας παραπέμπει άμεσα   στο πρώτη περίπτωση της νεότερης ιστορίας τη Ιτέας που τέθηκε σε επίσημη συζήτηση το θέμα των εγκαταστάσεων βωξίτη στο Λαρνάκι. Την άνοιξη  του 2011 στο Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας που η Πρόεδρος Κα Βούλγαρη το έβαλε για πρώτη και τελευταία φορά Παρασκευή πρωί στις 9:00  και όχι απόγευμα. Συμβούλιο στο οποίο παραβρέθηκαν «αυτοβούλως» και περίπου 50 εργαζόμενοι της S&B εν ώρα εργασίας παρουσία του προσωπάρχη, με τις ανεκδιήγητες τοποθετήσεις και αιτιολογήσεις και το γνωστό άκυρο τελικό αποτέλεσμα.   

-         Τα χρόνια που ίσχυαν οι απαγορεύσεις (1985 – 1991) αλλά και από το 1981 και μέχρι σήμερα, το Δελφικό Τοπίο «δεν υπήρχε»  για τις πολυσυζητημένες εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι στην Ζώνη Β’. Οι ίδιοι «Αρμόδιοι» που δεν έβλεπαν τίποτα και δεν ενοχλούσαν καθόλου την S&B, παραμύθιαζαν  όλους εμάς τους υπόλοιπους. Η Πολιτεία εξαπατούσε όλους τους κατοίκους της περιοχής απαγορεύοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις της S&B έδιωχναν  τον τουρισμό και απαξίωναν τα προϊόντα ελιάς δίνοντας βιομηχανική αισθητική και φήμη στην ευρύτερη περιοχή. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι   αυθαίρετες  εντός αρχαιολογικού χώρου και χωρίς δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης ούτε και από το ίδιο το Υπ. Πολιτισμού (εκτός εκτροπής του Πολιτεύματος). Το τρένο της ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών όμως το χάσαμε και σήμερα που κάποιες αγροτικές και τουριστικές περιοχές μιλάνε για μείωση κερδών, εμείς μιλάμε για επιβίωση. Οι συναρμόδιοι εξακολουθούν να δρουν σήμερα με την ίδια νοοτροπία.

Αρχικά κρατάμε ότι τα πολλά μυστήρια και οι περίεργες συμπτώσεις στο ίδιο θέμα την ίδια εποχή είναι σχεδόν απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί όμως και όχι.

Είναι γνωστή η  μέχρι σήμερα αμέριστη και  ανεπιφύλακτη στήριξη στην εξακολούθηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων βωξίτη στο Λαρνάκι από τον Δήμαρχο Δελφών, την Αντιδήμαρχο Ιτέας και τους στενούς τους συνεργάτες. Είναι γνωστό επίσης ότι δεν έχουν ασχοληθεί και δεν έχουν αντικρούσει κανένα από τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες σχετικά με τις επιπτώσεις των εγκαταστάσεων στην υγεία των κατοίκων και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα συνολικά του Δήμου Δελφών. Εάν μέχρι χθες δεν ήξεραν,  σήμερα γνωρίζουν τα πάντα. Είναι άξιο απορίας και θα αποτελέσει μοναδικό προηγούμενο σε διεθνές ίσως επίπεδο, εάν μετά την δημοσίευση όλων των στοιχείων και την γνώση που όλοι έλαβαν σχετικά με το θέμα, επιχειρηθεί πράγματι ο επίσημος χαρακτηρισμός της περιοχής δυτικά της Ιτέας, και ουσιαστικά και πρακτικά όλης της Ιτέας, λιμανιού των Δελφών, ως Μεταλλευτική περιοχή. Το ότι αυτό θα καταστρέψει την τουριστική προοπτική για το σύνολο του Δήμου Δελφών τεκμηριώνεται με αμέτρητες σελίδες κειμένων και στοιχείων και δεν θα επανέλθουμε στην ανάλυσή του.  Χωρίς περεταίρω σχόλια, θα επανέλθουμε μετά από την παρουσίαση της Πέμπτης 24-1-2013 όπου θα γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις των Αρμοδίων.
 
Δείτε ακομη:

ΙΤΕΑ - ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΤΗΣ 8-12-2012 - BINTEO


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: