Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πολλά λόγια… καµία λύση στην ηµερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για τα ελαιοκοµικά απόβλητα



Ανακύκλωση µεµψιµοιρίας αλλά καιδιαπιστώσεων που είναι ήδη γνωστές, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση στο πρόβληµα των ελαιοκοµικών αποβλήτων, χαρακτηρίζει την ηµερίδα που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Άµφισσα για τη διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Να σηµειώσουµε ότι η ηµερίδα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισµού «∆ΗΜΗΤΡΑ» και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, σε συνεργασία µε τους ∆ήµους ∆ελφών και ∆ωρίδας.

Οι περισσότεροι οµιλητές περιορίστηκαν σε αναφορές για τα προβλήµατα της ρύπανσης από τα ελαιοκοµικά απόβλητα και τις επιπτώσεις που υπάρχουν τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, χωρίς όµως να προτείνονται συγκεκριµένοι ή τουλάχιστον εφικτοί τρόποι διαχείρισής τους, ώστε να φτάσουµε στη λύση του προβλήµατος.

Αξιοσηµείωτο είναι πως ενώ στην πλειοψηφία τους οι οµιλητές ανέφεραν πως δεν υπάρχει νοµοθετικό ειδικό νοµοθετικό πλαίσιο και µέριµνα για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ο κ. Κουτρολίκος επικαλούµενος συγκεκριµένες κοινοτικές οδηγίες της Ευρωπα κής Ένωσης αλλά και ειδική νοµοθεσία που υπάρχει από το 2011, υποστήριξε πως εκτός του ότι έχει αποσταλεί σε όλες τις περιφέρειες κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο οφείλουν να προσαρµοστούν όλα τα ελαιοτριβεία, σε συγκεκριµένο άρθρο του νόµου επισηµαίνεται ότι όλες οι υφιστάµενες άδειες διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να καταργηθούν και να εκδοθούν νέες. Ο ίδιος επεσήµανε πως ο νόµος προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους δεν προσαρµοστούν µε το νέο καθεστώς και αυτό ισχύ- ει τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά µε τις τοποθετήσεις των οµιλητών η κ. Γεωργία Μητσιάνη, Προ σταµένη του Τµήµατος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, εστίασε στα περιβαλλοντικά προβλήµατα της Φωκίδας από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων τονίζοντας ότι υπάρχουν επιπτώσεις κυρίως µε τη ρύπανση της χλωρίδας και των νερών, ενώ αναφέρθηκε και στις κοινωνικές επιπτώσεις, επισηµαίνοντας πως κυρίως λόγω της οσµής δηµιουργούνται συνεχώς προβλήµατα στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ∆ρ. Σιδέρης Θεοχαρόπουλος, ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών, αναφέρ-θηκε στην προστασία του εδάφους στην Ελλάδα και τις Μεσογειακές χώρες, τονίζοντας πως τα εδάφη υποβαθµίζονται και υπάρχουν επιπτώσεις στην καλλιέργεια, τα νερά και την ατµόσφαιρα λόγω της έλκυσης αερίων. Ο ίδιος επεσήµανε ότι οφείλουµε να ανακυκλώνουµε οποιοδήποτε απόβλητο.

Από την µεριά του ο ∆ρ. Βίκτωρ Καββαδίας, από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος και το περιβάλλον, εστιάζοντας στην αξιοποίηση των αποβλήτων µέσω της ανα- κύκλωσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Η Ώρα της Φωκίδας»

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απο την στιγμή που υποχρεώθηκε η Ελλάδα να ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις Κοινοτικές οδηγίες, είναι και υποχρεωμένη για την τήρησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση πέφτουν πρόστιμα από την Ε.Ε. (π.χ.χωματερή Κουρουπητού). Σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, με αφορμή την δημοσίευση στο ΦΕΚ του σχετικού νόμου από τον Σεπτέμβριο του 2011, έκαναν ημερίδες με τους βιομηχάνους και βιοτέχνες και τους ζήτησαν να εφαρμόσουν τον νόμο.
Στην δική μας Περιφέρεια, άρχισε η ενημέρωση ΟΧΙ για τον νόμο, αλλά για τις επιπτώσεις των αποβλήτων απο τα ελαιοτριβεία στο περιβάλλον, μόλις προχθές! Κατά το κοινώς λεγόμενο : πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Άϊ Γιώργη!

Θυμηθείτε κάτι όμως : Με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί ο καθένας να καταγγέλει ρύπανση του περιβάλλοντος και να ελέγχονται και οι ρυπαίνοντες και οι ελέγχοντες. ΟΛΟΙ! Ετοιμαστείτε για καταγγελίες και στους κρατικούς λειτουργούς και στούς αιρετούς και στους υπαλλήλους. Έ ρε γέλια!!!