Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κος ΔΗΜ. ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ



«Η επίδραση των Μεταλλείων στην τουριστική
ανάπτυξη της Ιτέας»


Τα μεταλλεία βωξίτη λειτουργούν στην περιοχή μας από την δεκαετία του ’30.


Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι φταίνε τα μεταλλεία για την πτώση του τουρισμού στην Ιτέα.

Όταν ήμουν μικρότερος δούλευα σαν σερβιτόρος και έζησα από κοντά τις καλές δεκαετίες, που στην Ιτέα δούλευαν τρία κάμπινγκ και η τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη, ή για να είμαι πιο ακριβής, τουριστική κίνηση υπήρχε, γιατί σήμερα δεν υπάρχει.

Αναφέρομαι στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τότε που δεν υπήρχαν ούτε μαρίνες, ούτε οργανωμένες παραλίες, ούτε μοντέρνες καφετέριες. Αντιθέτως και τότε υπήρχαν τα μεταλλεία και τότε υπήρχε η σκάλα φόρτωσης και οι εγκαταστάσεις στην Ιτέα και δε φάνηκε, τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μου να ενοχλείται κανένας τουρίστας από αυτό, ή να αποτελούσε πρόβλημα στο να επισκεφτεί κάποιος την Ιτέα και να μείνει κάποιες μέρες.


Άρα η μείωση του τουρισμού, δεν οφείλεται στα μεταλλεία και τις εγκαταστάσεις που στέκουν εκεί για δεκαετίες, αλλά στο κόστος διαμονής που είναι πλέον απαγορευτικό για τον τουρίστα. Ο τουρίστας τότε έδινε 2 δραχμές για τον καφέ, τώρα πρέπει να δώσει 3 ευρώ (χίλιες δραχμές) για να τον απολαύσει δίπλα στη θάλασσα. Ο τουρίστας που τότε πήγαινε στο μπακάλικο ή σε μια ταβέρνα και έβρισκε να φάει φτηνά και να βολευτεί πρόχειρα, σήμερα πιθανώς να δυσκολεύεται να πάρει ακόμα και σουβλάκια, αν έχει οικογένεια με δύο παιδιά.


Και δεν τα αναφέρω αυτά για να προσβάλλω τους μαγαζάτορες της Ιτέας, είναι τόσα τα έξοδα τους, μισθώματα, εφορείες, πρώτες ύλες, προσωπικό και λοιπά, που κοιτούν με την μειωμένη κίνηση που έχουν να τα φέρουν βόλτα. Σίγουρα δεν φταίνε τα μεταλλεία για αυτήν την κατάσταση. Αντίθετα δίνουν ζωή στον τόπο, μέσα από τις δουλειές και τις συντάξεις, να κινηθεί λίγο η αγορά.


Ούτε τα μεταλλεία φταίνε που πλέον τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, φέρνουν τους τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια, τους περιμένουν τα πούλμαν στο λιμάνι να τους ανεβάσουν στους Δελφούς και να τους ξανακατεβάσουν πάλι πίσω, χωρίς να ψωνίσουν ούτε από ένα περίπτερο της Ιτέας.


Για να μην αναφερθώ σε κάποιες υποδομές όπως η μαρίνα, πεζόδρομοι κατά μήκος της ακτογραμμής από Ιτέα μέχρι Κίρρα, παραλίες με άμμο και οργάνωση και άλλα, που έχουν μείνει μισοτελειωμένες, ή αφήνονται στο έλεος του χρόνου, λόγω αδυναμίας χρηματοδοτήσεων. Τουλαχιστον τα μεταλλεία έχουν κάνει βήματα να βελτιώσουν την εικόνα των εγκαταστάσεων του στην Ιτέα και σε άλλα εργοτάξια και επιπλέον χρηματοδοτούν τόσο τεχνικά έργα όσο και εκδηλώσεις.

Για μένα λοιπόν δεν επηρεάζουν τα μεταλλεία την τουριστική κίνηση της Ιτέας, αλλά το κόστος ζωής, οι κακές νοοτροπίες, η οργάνωση των τουριστικών πακέτων κλπ. Πάντα το πίστευα και το έλεγα ανοιχτά… ευτυχώς που υπάρχουν και τα μεταλλεία στην περιοχή μας.


         Δημήτριος Γ. Καρδαράς
Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Δελφών

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ»

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μεστός και τεκμηριωμένος λόγος του κου Καρδαρά, με έχει αφήσει άναυδο! Αν λοιπόν, κατα την γνώμη του, είχαμε παραμείνει στα δεδομένα της 10ετίας του 1960, τότε όλοι θα είμασταν ευτυχισμένοι και θα ευγνωμωνούσαμε την εταιρεία, γιατί υπάρχει και αναγκαστικά υπάρχουμε και εμείς! Πως το λέει εκείνη η διαφήμιση: Ε' ρε Τζάμπο που σας χρειάζεται!...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα λυπαμαι αυτους που ψηφισαν,, αυτον τον ανεγκεφαλο ρουφιανο των μεταλειων,ωστε να παιρνει αποφασεις για το μελλον των παιδιων τους!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΣΟ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ! ΑΝ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ Μ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ {αληθεια με τι πτυχια ξερει κανεις?} ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΑΚΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ! ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΤΙΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΜΠΟΛΚΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΖΕΙΤΑΙ Μ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ ! ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η 10ετια ΤΟΥ 60 ΑΛΛΑ κ. ΔΗΜΟΤΙΚΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ! ΟΠΩΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ 10ετια 60 Ν ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ κ.λ.π. ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΛΟΓΙΔΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗ {για δικο σου ποιος ξερει οφελος} ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΣΟΥΝΑ ΠΡΩΤΑ ! ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΛΟ !!! ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.ΛΟΙΠΟΝ Κ.ΚΑΡΔΑΡΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΤΕ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΒΟΛΕΥΟΤΑΝ ΜΕ ΛΙΓΑ.ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕ ΚΑΜΗΛΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΖΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ,ΕΤΡΩΓΕ ΠΑΝΩ ΣΑ ΣΤΡΑΤΣΟΧΑΡΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΙΑΤΑ,ΕΠΙΝΕ ΤΟ ΤΣΕΡΛΟΝΕΡΙ ΚΑΙ ΑΚΡΟΒΟΛΙΖΟΤΑΝ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ,ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ.ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ;ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ.Γ Ι Α Δ Ε Τ Ι Σ Υ Π Ο Δ Ο Μ Ε Σ Π Ο Υ Λ Ο Ι Π Ο Υ Ν Δ Ε Ν Α Φ Η Ν Ε Ι Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Μ Ε Τ Ο Υ Σ Σ Φ Ο Υ Γ Γ Ο Κ Ο Λ Α Ρ Ι Ο Υ Σ Π Ο Υ Π Α Ν Τ Α Τ Ο Π Ο Θ Ε Τ Ο Υ Σ Ε Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Σ.

Ανώνυμος είπε...

δημοτικε συμβουλε

πριν 10 χρονια τα σκουπιδια εκαιγαν απεναντι...τωρα οχι
πριν 30 χρονια τα αεροπλανα ραντιζαν πανω απο την Ιτεα για τον δακο...τωρα οχι
πριν απο 100 χρονια ο παππους σου φοραγε φουστανελες,εσυ φορας παντελονια και πριν 1000 χρονια οι προγονοι σου ετρωγαν με τα χερια ενω εσυ με μαχαιροπηρουνα
οι συγχρονες κοινωνιες λεγονται ετσι γιατι αλλαζουν.....
αλλαζουν νομους,συνταγματα,ορους,περιορισμους,διαμορφωνουν αλλους στοχους,οραματα
αυτο εκει, ξερουμε πως βρεθηκε εκει,πως εμεινε εκει και πως συνεχιζει να υπαρχει εκει
εδω γεννηθηκαμε..μικρο μερος ειμαστε....
αυτη τη στιγμη η κοινωνια μας εισπρατει αυτο που της αξιζει

Ανώνυμος είπε...

στην επομενη δημοτικη αναμετρηση κε καρδαρα να ξερετε πως δημαρχο θα βγαλει ο συριζα με τον καμενο και τη χρυση αυγη
μην σασ φαινεται παραξενο γιατι ετσι ειναι
τα λαμογια στη συνταξη η στη μαντεψε αν δε τη κοπανισουν
ωσ εδω

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΤΑΒ'; Έ ΚΤΑΒ!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 60-70
ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!!!ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΝΩΡΙΣ
ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΧΑΦΙΕΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΡΔΑΡΑ ΜΗ ΜΑΣΑΣ , ΚΑΤΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΤΑ ΛΕΝΕ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΓΛΥΦΑΝ.....ΣΚΑΡΙΜ.....ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΡΓΑ.
ΦΤΟΥ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ , ΦΤΥΣΤΟΥΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΡΑΔΑΡΑ, ΝΑ ΛΕΣ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ....