Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΓΕΜΙΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ… ΚΑΛΟ ΜΑΣ!

Στο μέσον σφοδρής οικονομικής κρίσης κι ενώ τα προβλήματα έχουν κατακλύσει τον κόσμο με την παραβατικότητα να αυξάνεται θεαματικά, μαζί με τα ποσοστά των αυτοκτονιών και τους χρήστες ναρκωτικών να επιχειρούν να κολλήσουν τον ιό του AIDS για να πάρουν σχετικό κρατικό επίδομα, οργή προκαλούν ακόμα και στους μη καπνιστές, όλοι οι επαγγελματίες σωτήρες της υγείας των Ελλήνων προτείνοντας απίστευτα μέτρα… για να κόψουν οι Έλληνες το κάπνισμα!
Αρχικά, να διευκρινιστεί, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν τίθεται καν θέμα για τα δικαιώματα των μη καπνιστών, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να μην υφίστανται τον καπνό και τις συνέπειές του σε κλειστούς χώρους, αλλά και αυτά των καπνιστών, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να γκετοποιούνται και να γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν σε κοινωνικούς… παρίες. Όσο δικαίωμα έχουν οι μη καπνιστές να έχουν την ατμόσφαιρα που επιθυμούν σε καταστήματα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, άλλο τόσο έχουν και οι καπνιστές να αποκτήσουν τα δικά τους στα οποία πολύ απλά ο μη καπνιστής θα μπορεί να αποφεύγει να πηγαίνει. Εκτός κι αν το κράτος φοβάται ότι άπαντες θα ζητήσουν άδειες για χώρους καπνιστών αποκλειστικά…

Νούμερο ένα πρωτοβουλία είναι η καταδίωξη του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας, αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), υποστηρίζει ότι εμπεριέχει βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό. Προαναγγέλλονται έλεγχοι και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους το πωλούν. Εάν βέβαια ακολουθήσουμε κι εμείς τις συνήθεις συνωμοτικές θεωρίες θα αναφέρουμε ότι τους έχουν λείψει οι φόροι που εισπράττουν από τα τσιγάρα και ανακάλυψαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι βλαβερό, στερώντας από τους χρήστες ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα ελέγχου της – ομολογουμένως – κάκιστης συνήθειας του καπνίσματος. Όσον αφορά την απαγόρευσή του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει αντίρρηση, για να είμαστε και λογικοί.

Άλλο όμως το να αναγνωρίζει κανείς ότι πρόκειται για βλαβερή συνήθεια και να επιθυμεί – ενίοτε – να το κόψει κι άλλο οι τόσο… φιλάνθρωποι κρατικοί φορείς να μας θυμίζουν συνεχώς το γνωστό τραγούδι του καλλιτέχνη περασμένων δεκαετιών, του Γιάννη Μηλιώκα, «για το καλό μου»…Το εξοργιστικό είναι όμως ότι οι φωστήρες και φιλάνθρωποι του ΕΟΦ, έχουν υποβάλλει εισηγήσεις για την αύξηση κατά 20% αύξηση της τιμής των τσιγάρων, ενώ με χαρακτηριστικό… άγχος, ζητούν να μην παραληφθούν… τα στριφτά τσιγάρα που παραμένουν φθηνότερα!
Πως γίνεται με την εκπαίδευση των σκύλων που τρώνε… σφαλιάρα όταν δεν εκτελούν όσα διατάσσει ο εκπαιδευτής μέχρι να μάθουν να τα εκτελούν ενστικτωδώς, «καθηγητής – εκπαιδευτής καπνιστών» αποκάλεσε την τιμή των προϊόντων καπνού ως «αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά (οι σκύλοι δεν πειθάρχησαν), θα πρέπει η χώρα και οι τόσο συμπονετικοί μας άρχοντες να αρχίσουν να εξετάζουν και οικονομικά μέτρα!

Ο ίδιος… «εκπαιδευτής» ανέφερε ότι αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου (να πάνε δηλαδή 5-6 ευρώ υποστηρίζει ο… φιλάνθρωπος), θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα! Τουλάχιστον στο τελευταίο πρόκειται εμφανώς περί μειωμένης αντίληψης ανθρώπους, παρά τις βαρύγδουπες ιδιότητές τους, αφού δεν κατόρθωσαν ούτε καν το πρόσφατο μάθημα της οικονομικής κρίσης να αφομοιώσουν: Ότι όταν οι φόροι αρχίσουν και… ξεφεύγουν, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνονται.
Σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμάται το κόστος του καπνίσματος πανευρωπαϊκά, υποστήριξε άλλος επαγγελματίας του αντικαπνιστικού αγώνα.
Μαζί με τους άλλους «εκπαιδευτές», εκτός όμως από την υγεία μας, οι καλοί αυτοί άνθρωποι σκέφτονται και την τσέπη μας! Υποστηρίζουν ότι ένας καπνιστής που θα διακόψει το κάπνισμα θα δώσει μια γερή αύξηση στο εισόδημά του κόβοντας το τσιγάρο, τοποθετώντας στα 80-90 ευρώ το όφελος, δηλαδή ένα μηνιάτικο – από αυτά που του έκοψε το ένδοξο ελληνικό κράτος – το χρόνο. Αλήθεια, πόσο επί τοις εκατό του δικού τους εισοδήματος, αυτού τέλος πάντων που είναι δηλωμένο στην εφορία, αντιπροσωπεύουν αυτά τα ποσά;

Παρά τη σφοδρή κριτική που τους ασκούμε διότι έχουμε εξ ορισμού πρόβλημα με τη φιλοσοφία του εγχειρήματος, επισημαίνουμε ότι διαφωνούμε με τα μέτρα που λαμβάνονται, όχι με την ανάγκη, για παράδειγμα, να μπει φραγμός στην εφηβική ηλικία να σταματήσει να καπνίζει, καθώς 50.000 Ελληνόπουλα κάθε χρόνο «προσδένονται στη χρήση του 3ου σκληρού ναρκωτικού μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη που είναι η νικοτίνη».
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις ηλικίες 18-24 ετών καθώς εκεί παρατηρείται μείωση που φτάνει μέχρι 8% στα πέντε τελευταία χρόνια, όπως επίσης και η προσέλευση των ανθρώπων στα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που αυξάνεται σταθερά. Πάλι το ένδοξο ελληνικό δημόσιο κάνει το θαύμα του. Αποφεύγει να ενισχύσει έναν πραγματικά ευεργετικό θεσμό, τον σωστό τρόπο να βοηθήσεις κάποιον να κόψει το κάπνισμα, αφού, όπως αναφέρθηκε, δεν μελετάται προς το παρόν η κάλυψη των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ταμεία!
Πως και δεν αναφέρθηκαν και στα περίφημα επιχειρήματα του τύπου «το κράτος θα καταξοδευτεί όταν αρρωστήσεις από το κάπνισμα», στο οποίο πολλοί αντέτειναν, δεν εύχεσαι… ρε κράτος να πεθάνω να γλιτώσεις τη σύνταξη! Επειδή αυτή η γελοιότητα με όλους αυτούς τους επαγγελματίες της διακοπής του καπνίσματος έχει καταντήσει κυριολεκτικά αηδία, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αφού το χαρακτηρίζουν το κάπνισμα ως το τρίτο κατά σειρά ναρκωτικό (από απόψεως εθισμού ίσως θα έπρεπε να τοποθετηθεί ακόμα υψηλότερα) τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν όπως – περίπου έστω – και τις απαγορευμένες ουσίες!

Εάν είναι σοβαροί, που δεν είναι, κανείς τους, να κάνουν αγώνα απαγόρευσης της πώλησης των τσιγάρων, ακόμα και της εισαγωγής τους στην Ελλάδα. Και μην επικαλεστούν τα γελοία επιχειρήματα ότι αυτό θα έχει τα αποτελέσματα που είχε… η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ που οδήγησε στην αύξηση της χρήσης, διότι θα τους αντιτείνουμε ότι με την ίδια λογική θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερη και τη διακίνηση των «σκληρών» ναρκωτικών, καταστρέφοντας τα δίκτυα εμπορίας τους. Ή μήπως να αναλύσουμε πόσος κόσμος «ταΐζεται» από το κύκλωμα των ναρκωτικών και τα εκατοντάδες τρισεκατομμύρια του τζίρου…
Είναι πάντως εντελώς γελοίο το κράτος να επιτρέπει την κυκλοφορία τους στην αγορά και να κερδοσκοπεί ως έμπορος ναρκωτικών και βαποράκι των πολυεθνικών εταιριών προϊόντων καπνού. Είτε τους αρέσει είτε όχι, η πολιτική τους στο ζήτημα «μπάζει από παντού», πρακτικά και… φιλοσοφικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: