Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ; ΕΠΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:

Με ρυθμούς… χελώνας εισάγουν υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι και ΝΠΔΔ τα στοιχεία των αποχωρήσεων στην ειδική πλατφόρμα... του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η δεύτερη «φουρνιά» των δεδομένων, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, επιβεβαιώνει, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, ότι η απαίτηση της Τρόικας για 30.000 εφέδρους από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τα τέλη του 2011 απομακρύνεται συνεχώς.

Μόνο μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι περνούν την «πόρτα» της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων, υπό την ασφυκτική πίεση των ρυθμίσεων της εφεδρείας, προτίμησε να επιλέξει το δρόμο της παραίτησης και της πρόωρης συνταξιοδότησης, για να μη ζήσει για τα επόμενα δύο χρόνια με απολαβές πείνας. Η μαζική έξοδος από το Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, αναμένεται ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία κινδυνεύουν να «βουλιάξουν» από την εκτίναξη των αιτήσεων για συνταξιοδότηση μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.
Από το δεύτερο δείγμα των 6.264 εργαζομένων, που οδηγήθηκαν εκτός εργασίας από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, μόλις 616 (ποσοστό της τάξης του 9,8%) τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Οι 4.910 υπάλληλοι (ποσοστό της τάξης του 78%) επέλεξαν το δρόμο της παραίτησης πριν από την εφαρμογή του πολυνόμου του υπουργείου Οικονομικών. Οι υπόλοιποι 738 είτε απολύθηκαν αυτοδίκαια, καθώς παρέμεναν στην εργασία τους, κάνοντας χρήση του νόμου Λοβέρδου, είτε απολύθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου, αφού είχαν συμπληρώσει 35 έτη προϋπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Δεν στέλνουν στοιχεία
Η απροθυμία ακόμα και κορυφαίων υπουργείων να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία αποχωρήσεων στον ειδικό σύνδεσμο προκαλεί έντονο εκνευρισμό στα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Το υπουργείο δίνει στοιχεία. Δεν κάνει αξιολογήσεις», ανέφεραν χθες, όταν εκλήθησαν να σχολιάσουν τα στοιχεία για την εφεδρεία που αποστέλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου.
Η άφιξη των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα αναμένεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις για σαρωτική εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ανοίξει την κερκόπορτα των απολύσεων για χιλιάδες εργαζομένους, κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς οι δανειστές μας θα ζητήσουν τη λήψη περαιτέρω σκληρών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: