Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας · Έναρξη καλοκαιρινών κινηματογραφικών προβολών με το «κόλπο της νυφίτσας» - Παρασκευή 28/6/2024 ώρα 21:15

 



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 28/6 στις 9.15μμ

«Το κόλπο της νυφίτσας» 

του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (Το μυστικό στα μάτια της, βραβείο ΟΣΚΑΡ)

Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία από την Αργεντινή, με έξυπνους διαλόγους, σπαρταριστές ανατροπές και πρωταγωνιστές μερικούς από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους αργεντίνους ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου (Γκρασιέλα Μπόργκες, Όσκαρ Μαρτίνεζ, Λουίς Μπραντόνι, Μάρκος Μούντστοκ).

Υποψήφιο για 11 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αργεντινής.


Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=BC8NYTzYis0&t=146s


ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια γοητευτική σταρ της χρυσής εποχής του σινεμά, ο σύζυγός της –παλιός ηθοποιός και τώρα καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ένας πικρόχολος σεναριογράφος και ένας αποτραβηγμένος από την ενεργό δράση σκηνοθέτης, συγκατοικούν σε ένα παλιό αριστοκρατικό σπίτι. Η ήσυχη συμβίωσή τους διακόπτεται από την εμφάνιση ενός νεαρού ζευγαριού που προσπαθεί να τους εξαπατήσει για να πουλήσουν το σπίτι σε εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Μια σύγχρονη μαύρη κωμωδία σύγκρουσης δύο κόσμων: από τη μια ο γερασμένος κόσμος της χρυσής εποχής του κινηματογράφου με πρωθιέρεια μια παλιά σταρ με την ξεθωριασμένη λάμψη μιας Γκλόρια Σουάνσον από το Sunset Boulevard του Μπίλι Γουάιλντερ. Από την άλλη ο αδυσώπητος κόσμος του σύγχρονου real estate με πρωθιέρεια μια αδίστακτη και πανούργα συμβολαιογράφο και έναν θανάσιμα γοητευτικό γόνο κτηματομεσιτικής οικογένειας. Δύο νυφίτσες έτοιμες να εισβάλλουν στο κοτέτσι για να κατασπαράξουν τις ανύποπτες κότες. Είναι όμως τόσο ανύποπτες οι κότες όσο φαίνονται; Η μεταξύ τους αναμέτρηση, μια αναμέτρηση ουσιαστικά της τέχνης του κινηματογράφου με την τέχνη της οικονομικής εξαπάτησης, εξελίσσεται σαν παρτίδα σκάκι.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

«Το εύρημα της αντιπαράθεσης ενός πλούσιου σε παραστάσεις και έντονες συγκινήσεις ξεχασμένου κόσμου (το ειδυλλιακό παλιό σινεμά) με την κυνική διάσταση μιας ρυπαρής μοντέρνας εποχής όπου το χρήμα είναι η υπέρτατη αξία, προσφέρει συμβολισμούς πολλών αναγνώσεων που δεν αφορούν μόνο στα χάσμα των γενεών. Με όχημα τις σπαρταριστές ερμηνείες των πρωτοκλασάτων ερμηνευτών του, ο Καμπανέλα σκαρφίζεται ένα θρίλερ μυστηρίου όπου το βιτριολικό χιούμορ βρίσκει τις ιδανικότερες εκφάνσεις του στις καυστικές ατάκες της απαράμιλλης 80χρονης Γκρασιέλα Μπόρχες («Η έπαυλη με τα μυστικά») που είναι ο ορισμός της αλαζόνας ξεπεσμένης ντίβας Μάρα Ορντάζ η οποία θεωρεί ότι τα πάντα κινούνται γύρω από εκείνην. Όμως όλοι οι πρωταγωνιστές είναι θεσπέσιοι στους ρόλους τους πατώντας τις κατάλληλες νότες χιούμορ, συγκίνησης και αγωνίας σε ένα σενάριο που συνδέει το αστυνομικό μυστήριο με την κοινωνική σάτιρα (η αλαζονεία της νέας γενιάς  απέναντι στη ματαιοδοξία των ξεπεσμένων σταρ).»  Κωνστ. Καϊμακης (documentonews.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια: