Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δελφοί : ATHENS PHILARMONIA ORCHESTRA στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» , στις 29 Ιουνίου 2024 , στο θέατρο Φρύνιχος






6ο Φεστιβάλ Δελφών  «Το Λάλον Ύδωρ» 2024 

Μία Δελφική Πολιτιστική Αμφικτυονία



Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 21:15

ΔΕΛΦΟΙ, Θέατρο Φρύνιχος

MOZART, TCHAIKOVSKY, SKALKOTAS

Στον Ομφαλό της Γης

ATHENS PHILARMONIA ORCHESTRA 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Μαλιάρας


 Η προπώληση ξεκίνησε

https://www.ticketservices.gr/event/philarmonia-orchestra-festival-delfon-2024/?lang=el



Το πιο δημοφιλές έργο του Μότσαρτ, η Μικρή Νυχτερινή Μουσική, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 29 Ιουνίου μέσα στο δελφικό τοπίο, στη γη του Θεού της Αρμονίας και του Φωτός Απόλλωνα, στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς από τη ATHENS PHILARMONIA ORCHESTRA στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δελφών  «Το Λάλον Ύδωρ».


ATHENS PHILARMONIA ORCHESTRA η οποία αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς και χαρακτηρίζεται για τις μοναδικές εκτελέσεις της, παρουσιάζει τρία έργα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα του κλασικού ρεπερτορίου τριών μεγάλων συνθετών: W. A. Mozart, P. I. Tchaikovsky και Ν. Σκαλκώτα. Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει την πασίγνωστη Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, τη λυρική Σερενάτα για έγχορδα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, πέντε από τους πιο δημοφιλείς  Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, ενώ θα ερμηνεύσει ακόμα ένα έργο Έλληνα συνθέτη, την όμορφη Σερενάτα του Δημήτρη Λιάλιου, υλοποιώντας έτσι το όραμα της ορχήστρας για την ανάδειξη της ελληνικής κλασικής μουσικής. Το σμίξιμο των ακουσμάτων αυτών, των αριστουργηματικών κομματιών ορχηστρικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα, με την ενέργεια και την ομορφιά του δελφικού τοπίου, θα αποτελέσει μία μοναδική εμπειρία στο αμφιθέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς.






Πρόγραμμα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Μικρή Νυκτερινή μουσική, σε Σολ μείζονα, KV 525

Δημήτριος Λιάλιος, Σερενάτα για έγχορδα

Νίκος Σκαλκώτας, 5 Ελληνικοί Χοροί για έγχορδα

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, Σερενάτα για έγχορδα σε Ντο μείζονα, op. 48


Για τους Δελφούς:

“Στην αρχή ήταν ο θυμός της γης. Έπειτα ήρθε ο Απόλλων και σκότωσε τον χθόνιο δράκοντα, τον Πύθωνα. Τον άφησαν να σαπίσει. Λένε πως από εκεί προέρχεται το πρώτο όνομα των Δελφών, Πυθώ (ρίζα πυθ = σαπίζω). Σ’ ένα τέτοιο λίπασμα ρίζωσε και φούντωσε η δύναμη του Θεού της αρμονίας, του φωτός και της μαντικής. Ο μύθος μπορεί να σημαίνει πως οι σκοτεινές δυνάμεις είναι το προζύμι του φωτός· πως όσο πιο έντονες είναι τόσο πιο βαθύ γίνεται το φως όταν τις κυριαρχήσει. Και συλλογίζεται κανείς πως, αν το τοπίο των Δελφών πάλλει από μια τέτοια εσωτερική μαρμαρυγή, είναι γιατί δεν υπάρχει ίσως γωνιά στη γη μας που να ζυμώθηκε τόσο πολύ από τις χθόνιες δυνάμεις κι από το απόλυτο φως.” Γιώργος Σεφέρης


Για την ATHENS PHILARMONIA ORCHESTRA:

Η Φιλαρμόνια ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2016, θέτοντας ως καταστατικό στόχο της να ασχοληθεί συστηματικά με τον καλλιτεχνικό και πνευματικό θησαυρό που αποτελεί τη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Ιδρύθηκε με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο κλάδο του νεοελληνικού πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο του αξίζει.


H Φιλαρμόνια στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωµα και φιλοδοξεί να συνεχίσει να προσθέτει τη δική της «νότα» στην προσπάθεια αναβάθµισης της μουσικής µας ζωής. Στις συναυλίες περιλαµβάνεται κατά κανόνα τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο Ελληνικό κοινό. Φιλοδοξία της είναι να επιτελέσει σηµαντικό πολιτιστικό έργο στο χώρο της Ελληνικής έντεχνης µουσικής δηµιουργίας και, παράλληλα, να λειτουργήσει συµπληρωµατικά αλλά όχι ανταγωνιστικά προς τις υπάρχουσες Ελληνικές  ορχήστρες.


Στη μέχρι τώρα διαδρομή της, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει σπάνια έργα των Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Παύλου Καρρέρ, Ιωσήφ-Μιχαήλ Στρατίκου, Δημητρίου Λιάλιου, Διονυσίου Ροδοθεάτου, Μανώλη Καλομοίρη, Βασίλη Καλαφάτη, Νίκου Σκαλκώτα, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Θεόδωρου Καρυωτάκη, Ανδρέα Νεζερίτη, Ναπολέοντα Λαμπελέτ, Δημητρίου Ανδρώνη, Γεωργίου Αξιώτη, Διονυσίου Βισβάρδη, Δημήτρη Θέμελη, Περικλή Κούκου, Πέτρου Πετρίδη, Θόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Τσοντάκη, Αντώνη Καρατζίκη, Γιώργου Χατζηνάσιου, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Γιώργου Σισιλιάνου, Μάρκου Μαστρεκίνη, και άλλων ελλήνων συνθετών της σύγχρονης περιόδου, αλλά και πολλά έργα ρεπερτορίου. 


Προπώληση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: