Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Τι απαντά η ΠΣτΕ σε ερωτήματα , κυρίως οικολογικού ενδιαφέροντος , της Περιφερειακής Παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» (π.σύμβουλος Δ.Ι.Κατσούλης)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ




Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της θητείας μου ως περιφερειακού συμβούλου της παράταξης ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ κατέθεσα μεταξύ των άλλων δύο ερωτήσεις που αναφέρονται σε θέματα της Φωκίδας. 

Η πρώτη (6.2.2024) αναφέρεται στην ένταξη  στο σύστημα «Απάτητων Βουνών» της ορεινή περιοχή από Βαρδούσια έως Οίτη .
Η ερώτηση έχει ως εξής:
 
«ΘΕΜΑ: Πρόκειται να ενταχθεί στο σύστημα «Απάτητων Βουνών», η ορεινή περιοχή από Βαρδούσια έως Οίτη ;
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ορίσει περιοχές που έχουν ήδη ενταχτεί στο δίκτυο των «Απάτητων Βουνών». Αυτές οι περιοχές προστατεύονται από τεχνητές επεμβάσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Από τη Στερεά Ελλάδα η μόνη περιοχή που έως τώρα έχει ενταχθεί είναι τα Άγραφα, όπου με Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, τα Άγραφα σε συνολική έκταση 94,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψομετρικού εύρους 1.747 μέτρων (από 371 έως 2.118 μ.) αποκτούν καθεστώς αυστηρής προστασίας με την ένταξή τους στα «Απάτητα Βουνά».
Ανάλογη διαδικασία πρέπει να γίνει από σύμπλεγμά Βαρδούσια έως Οίτη , προτείνοντας περιοχές με σαφή γεωγραφική απεικόνιση που θα πρέπει να ενταχθούν στο δίκτυο των «απάτητων Βουνών» . Σαφώς θα χρειαστεί η συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας Στερεάς με εξειδικευμένους επιστήμονες για την πρόταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ναι με περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά και με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον και στο δικαίωμα των επόμενων γενεών να δουν, να χαρούν και να ζήσουν σε περιοχές με δασικά και αλπικά τοπία χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις.
Η ορεινή Φωκίδα έχει μοναδικό οικοσύστημα, με εκβολές ποταμών, πηγές νερού, περιοχές NATURA και ειδικές περιοχές προστασίας, με την ακόλουθη κωδικοποίηση:
GR2440004 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΙΤΗΣ
GR2450001 ΟΡΗ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
GR2450002 ΟΡΟΣ ΓΚΙΩΝΑ
GR2450005 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ – ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ, ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
GR2450007 ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΓΚΙΩΝΑ, ΧΑΡΑΔΡΑ ΡΕΚΑ, ΛΑΖΟΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΛΑΚΚΑ
GR2450008 ΟΡΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Η Στερεά Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη περιφέρεια της Χώρας σε αριθμό και ισχύ αιολικών πάρκων, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτονομία της Χώρας και την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ.

Χρειάζεται όμως σχεδιασμός για την διαχείριση χωροθέτηση των πάρκων – πραγματικό χωροταξικό για ΑΠΕ, αλλά και για την τύχη όλων αυτών των εγκαταστάσεων με το πέρας του χρόνου λήξης λειτουργίας τους για να μην γίνει η Στερεά ένα απέραντο δάσος εγκαταλελειμμένων αιολικών.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
- Ποιες οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για την εκπόνηση σχεδίου πρότασης προς το Υπ. Περιβάλλοντος για το σύμπλεγμά Βαρδούσια έως Οίτη, ώστε οι περιοχές αυτές να ενταχθούν στο δίκτυο των «απάτητων Βουνών».
- Ποιες οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για την εκπόνηση σχεδίου ώστε να έχει πραγματική εικόνα για τους χρόνους λήξης λειτουργίας αιολικών πάρκων και την τύχη των εγκαταστάσεων σε αυτά. Πως θα προστατευθεί η περιοχή ώστε στα επόμενα 20 χρόνια να μην γίνει η Στερεά πάρκο εγκαταλελειμμένων αιολικών.
Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος
για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ
Δημήτριος Ι. Κατσούλης»

Η ερώτηση απευθύνθηκε στον Περιφερειάρχη και στους Αντιπεριφερειάρχες  κ. Κούκουζα και κ. Δελμούζο. Απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κούκουζας μς το έγγραφο που σας κοινοποιώ.

Η δεύτερη ερώτηση (15.2.2024) αναφέρεται στην ανάπλαση της συνοικίας ΧΑΡΜΑΙΝΑ και ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ. Αυτή έχει ως εξής :
«Θέμα: Ανάγκη Διάσωσης της συνοικίας «ΧΑΡΜΑΙΝΑ» στην Άμφισσα και προστασία των ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ
Είναι αναγκαία η διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής συνοικίας των ταμπάκηδων στην Άμφισσα, «Χάρμαινας». Η διατήρηση και αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και κτιρίων, καθώς και των κτιρίων που η Περιφερειακή Διοίκηση Φωκίδας έχει αγοράσει, με την παράλληλη δημιουργία και λειτουργία Μουσειακών, Εκθεσιακών Χώρων και Χώρων Εκδηλώσεων.
Η «Χάρμαινα» πρέπει να διασωθεί διατηρώντας τον ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα και πολεοδομικό ιστό, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την διάσωση του χαρακτήρα των προσβάσεων σε αυτή, αλλά και για τη διάθεσης όμβριων από τη συνοικία αυτή προς τα στενά και τα σοκάκια που ενώνουν την περιοχή με την οδό Φρουρίου.
Για την περιοχή υπάρχει μελέτη της Ομάδας Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής Στερεάς (έτους 2002), με ερευνητικό θέμα: Κατασκευαστική Ανάλυση του Τοπικού Δομικού συστήματος της Χάρμαινας Άμφισσας.
Σκοπός μας πρέπει να είναι η διάσωση της πολιτιστικής παρακαταθήκης της περιοχής και η ανάδειξη της σε πόλο για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών.
Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει ανάγκη για την προστασία, συντήρηση, διάσωση και ανάδειξη των ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, που τώρα, δυστυχώς, μικρό μέρος αυτών, στεγάζεται σε ένα μικρό μουσειακό χώρο στην περιοχή της Χάρμαινας, χωρίς όμως τις απαιτούμενες κατάλληλες συνθήκες.
Κύριε Περιφερειάρχη και κύριοι και κυρία Αντιπεριφερειάρχες
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
1.Ποιος ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Στερεάς για την διάσωση και ανάδειξη της συνοικίας Χάρμαινα στην Άμφισσα;
2.Πως θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση μελετών και έργου αποκατάστασης για την περιοχή και τα στενά και σοκάκια από την οδό Φρουρίου προς Χάρμαινα;
3.Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με Πολυτεχνείο (ιδίως Αρχιτεκτονική Σχολή) και τον Δήμο Δελφών για την ανάδειξη της συνοικίας Χάρμαινα στην Άμφισσα;
4.Θα προχωρήσει η Περιφέρεια σε δημιουργία «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ – ΒΑΑ) για την Άμφισσα και την συνοικία Χάρμαινα;
5.Θα λάβει αποφάσεις η Περιφερειακή Αρχή για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έργου για τη διάσωσης και ανάδειξη της συνοικίας Χάρμαινα στην Άμφισσα;
6.Επίσης, πως και πότε, η Περιφερειακή Αρχή προτίθεται να χρηματοδοτήσει έργο για την συντήρηση των Ανθιβόλων Παπαλουκά;
15.2.2024
Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος
Δημήτρης Ι. Κατσούλης
Παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ»

Η Ερώτηση που απευθύνθηκε στον Περιφερειάρχη, στην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και στον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας δεν έχει απαντηθεί. Θα επανέλθω σύντομα με επερώτηση.
Θα συνεχίσω να προωθώ τα ζητήματα και της Φωκίδας ασκώντας πολιτικό έλεγχο και αναδεικνύοντας τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας.
10.4.2024


Ακολουθεί η απάντηση από τον αρμόδιο κ.Ευάγγελο Κούκουζα



 



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσεις την κα. Μπατζελή και την άποψη της για τις ΑΠΕ και την -πράσινα άλογα -μετάβαση της χώρας …!