Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Δελφοί: Η μεταπολεμική Ελλάδα των αντιθέσεων μέσα από την φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe

Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση με κείμενα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Παναγιώτη Ροϊλού και της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου

 


Ζωντανές εικόνες από την μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχειας αλλά και τη λαχτάρα για ένα καλύτερο αύριο παρουσιάζονται στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας», που θα φιλοξενείται, από τις 10 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκθέσεων Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ekthesi_McCabe_2
Μύκονος, 1957. Ανεμοδαρμένη ημέρα του Ιουλίου. Μια γυναίκα πλένει τα ρούχα της με θέα τη Μικρή Βενετία ενώ στην παραλία ένας άντρας φροντίζει τη βάρκα του



Δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα και πέντε μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ο φωτογράφος Robert McCabe, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει δυο εβδομάδες. Αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα, ο ίδιος κι ο αδερφός του, Τσαρλς, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία κι απλά να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που πρωτοείδε ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια. Ωστόσο, διαρκής ήταν η έκπληξη κι η ευχαρίστηση που ένιωθε από το κέφι, τη ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων αυτών που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του.

Έτσι ξεκίνησαν οι «δύο εβδομάδες» που έγιναν μια ολόκληρη ζωή. Τα ταξίδια στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και ο βαθύς δεσμός του Robert McCabe με τη χώρα δυνάμωσε με το πέρασμα των χρόνων.

Αυτό που παρατήρησε ως επισκέπτης και στη συνέχεια ζώντας στην Ελλάδα, ήταν αρχικά μια αργή ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη και μεταμόρφωση της χώρας σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο — ως εκ τούτου ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.

Ekthesi_McCabe_1
Σποράδες, 1963. Ο καπετάνιος και ναύτης του παλιού καϊκιού «Ελευθερία» με έδρα τον Βόλο


Η έκθεση απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του Robert McCabe. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

«Εξοπλισμένη» με κείμενα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τον ίδιο τον Robert McCabe, «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Τα κείμενα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο νέο, ομώνυμο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη στο τέλος Μαΐου.

klyberopoulou
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου



Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ του Συνεδριακού Κέντρου του Ε.Π.ΚΕ.Δ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός. Συμμετέχουν οι Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Κατά την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς η έκθεση «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: