Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί ( Πολιτική ανάλυση της Βασιλικής Σιούτη )

Όλη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στηρίχθηκε στην απλή αναλογική και στη διερευνητική εντολή που θα έπαιρνε ως δεύτερο κόμμα. Όταν ήρθε η ώρα να την παραλάβει, όμως, την επέστρεψε. 


Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO



ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα εθνικών εκλογών που να αποδοκιμάζει τόσο έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα ρεκόρ που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχασε με διαφορά πάνω από 20 μονάδες από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε ως τη χειρότερη όλων των εποχών. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ωστόσο την επιδοκίμασε, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει. Στους κερδισμένους ανήκει και το ΚΚΕ και ίσως είναι ενδεικτικό ότι τα κόμματα που βγήκαν επίσης κερδισμένα ήταν αυτά που είχαν τις πιο ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και ακολούθησαν μια σταθερή εκλογική στρατηγική χωρίς ταλαντεύσεις.

Όταν τον Ιούλιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το εκλογικό σύστημα με το οποίο πήρε την εξουσία και έφερε την απλή αναλογική επιδίωκε να κατοχυρώσει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, καθώς από το δημοψήφισμα και μετά είχε ξεκινήσει η καθοδική πορεία. Όπως ο ίδιος υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, είχε προσπαθήσει τότε να πείσει τόσο εκείνον όσο και τη Φώφη Γεννηματά να στηρίξουν κι εκείνοι την απλή αναλογική, ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι που χρειαζόταν για να εφαρμοστεί από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να εμποδίσουν μια πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Γεννηματά και Θεοδωράκης, όμως, δεν συμφώνησαν κι έτσι η απλή αναλογική εφαρμόστηκε στις επόμενες εκλογές, δηλαδή σε αυτές που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όταν έφερε τον νόμο για την απλή αναλογική στη Βουλή προς ψήφιση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπαγορευόταν από την ανάγκη να μπούμε σε μια νέα εποχή συνεργασιών και συμμαχικών κυβερνήσεων. «Κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού» είχε πει τότε. Ο νόμος της απλής αναλογικής ψηφίστηκε τελικά με 179 ναι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και το κόμμα Λεβέντη, 86 όχι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και 16 «παρών» από το ΚΚΕ. Με την απλή αναλογική δεν θα είχε σημασία ποιο θα ήταν το πρώτο κόμμα, αρκεί να τα έβρισκαν με κάποιο τρόπο οι υπόλοιποι. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Δεν υπάρχουν κόμματα του 40% σήμερα» έλεγε τον Ιούλιο του 2016, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Στην ομιλία εκείνη, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είχε πει ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Το παράξενο ήταν ότι, ενώ μιλούσε για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, έκανε επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, κατηγορώντας τους ως «συμπληρώματα της δεξιάς», ίσως επειδή ήταν πεπεισμένος ότι θα αναγκάζονταν να συμπράξουν μαζί του. Το ίδιο πίστευε και σε αυτές τις εκλογές, ότι μετά από τέσσερα χρόνια ΝΔ είχε έρθει ξανά η σειρά τους και οι πολίτες θα αναγκάζονταν να τους ψηφίσουν, μη έχοντας άλλη επιλογή. Αυτή ήταν η ανάλυση στον πρωινό καφέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου δεδομένο θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση ούτε με Μητσοτάκη ούτε με Τσίπρα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη θέση αυτή (σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα), είχε πει ότι αυτά ήταν «λόγια του αέρα» και ότι μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης θα έλεγε άλλα. Και σε αυτό έπεσε έξω όμως, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε συνεπής στο «διμέτωπο», αποκρούοντας κάθε παρασκηνιακή απόπειρα προσέγγισης. Μια τακτική που απέδωσε, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μεταξύ των κερδισμένων.  

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ότι πανηγύρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα πιο πολύ και από τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας πως και τα δύο αυτά κόμματα βγήκαν από την κάλπη κερδισμένα και είχαν κάθε λόγο να χαίρονται γι’ αυτό. Αποτελεί, ωστόσο, ένα είδος τραγικής ειρωνείας ότι όλη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα από το 2016 και μετά στηριζόταν στην απλή αναλογική που έφερε κόντρα σε όλους και όταν ήρθε η ώρα αυτή να εφαρμοστεί και πήρε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τόσο περίμενε, την παρέδωσε αμέσως, καθώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα με αυτήν.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: