Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Αναβάλλεται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ παρά την παραπομπή μας στο Ευρωδικαστήριο

Η έλλειψη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου οδηγεί στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Νέα, δεύτερη παράταση αποφάσισε η κυβέρνηση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που, υποτίθεται, θα ήταν έτοιμο από το 2022, προκειμένου να θέτει κανόνες και περιορισμούς για το πού εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά (ΑΠΕ).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να δώσει παράταση ώς τον Μάρτιο του 2024 για την παραλαβή της μελέτης που εκπονείται από το 2020, παρά το γεγονός ότι η έλλειψη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου οδηγεί στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ενώ στο μεταξύ, με σειρά νομοθετημάτων, διευκολύνεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε κορυφή, ραχούλα και παραλία.

Η απόφαση για τη δεύτερη αυτή παράταση υπεγράφη από τον υφυπουργό ΠΕΝ Ν. Ταγαρά, στις 17 Μαΐου, και αναρτήθηκε στη Διαύγεια χθες, μετά τις εκλογές. Οπως είχε συμβεί και με την αντίστοιχη απόφαση πέρυσι, μέσα της αναφέρεται ότι «η καθυστέρηση εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος της σύμβασης οφείλεται κυρίως σε γεγονότα που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν και να αποφευχθούν».

Για την πρώτη παράταση, η «Εφ.Συν.» είχε γράψει στις 8/6/2022 («Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό»), σημειώνοντας ότι, ενώ καθυστερούσε η διαδικασία για το νέο Ειδικό Χωροταξικό, η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Το Χωροταξικό Πλαίσιο που ισχύει σήμερα και βάσει του οποίου ολόκληρες περιοχές (π.χ. Νότια Εύβοια) κατακλύζονται από ανεμογεννήτριες, χρονολογείται από την εποχή του Γιώργου Σουφλιά το 2008. Για την επικαιροποίησή του απαιτείται μελέτη και η σύμβαση για την εκπόνησή της υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020, με στόχο ολοκλήρωση τον Απρίλιο του 2022. Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει ένας καταιγισμός αδειοδοτήσεων ΑΠΕ που προκαλούσε αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Κάθε φορά που ερχόταν σχετική συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση απαντούσε πως όλα θα ρυθμιστούν με το νέο Ειδικό Χωροταξικό. Τον Ιούλιο του 2021, στη Βουλή, ο Κ. Σκρέκας υποσχόταν ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ξεσπούν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, οπότε και αποκαλύπτεται ότι έχουν δοθεί 17 νέες άδειες αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τρεις σε περιοχές που είχαν γίνει στάχτη. Ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Σκρέκας, επιρρίπτει τις ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, επιστρέφει τα βέλη, υποστηρίζοντας ότι φταίει ο νόμος 4685/2020, βάσει του οποίου είχαν τότε εκδοθεί βεβαιώσεις για εγκαταστάσεις 85 Γιγαβάτ (!), ενώ η χώρα δεν χρειάζεται πάνω από 10. Ο κ. Δαγούμας τόνισε και τότε ότι πρέπει το συντομότερο να εκσυγχρονισθεί σύντομα το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Στο μεταξύ, με κάθε ευκαιρία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για χωροθετήσεις έργων ΑΠΕ «σε περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις σε ευαίσθητα είδη, οικοτόπους και οικοσυστήματα».

Πριν από τρεις μήνες, γίνεται γνωστό ότι η Κομισιόν ξεκινά με αποστολή αιτιολογημένης γνώμης τη διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή το παλαιό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν συμμορφώνεται με την οδηγία για την προστασία των οικοτόπων και των περιοχών Natura. Σχεδόν ταυτόχρονα, διαρρέουν πληροφορίες ότι η μελέτη για το νέο αναθεωρημένο Πλαίσιο βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΕΝ, για να προχωρήσει η διαδικασία. Παρά ταύτα, το ΥΠΕΝ υπογράφει τώρα παράταση για την παραλαβή της μελέτης ώς τον Μάρτιο του 2024, με τη δικαιολογία ότι μεσολάβησαν οι εκλογές και δεν υπήρχε χρόνος για δημόσια διαβούλευση..


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: