Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Επτά τραυματίες από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση κατά των μέτρων εγκλεισμού Covid στο Ρότερνταμ.

 



Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Ρότερνταμ βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα και πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς. Η αστυνομία για να τους διαλύσει χρησιμοποίησε κανόνια νερού και πραγματικά πυρά, ρίχνοντας «προειδοποιητικές αλλά και άμεσες βολές», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Ωστόσο, αποτέλεσμα των βολών αυτών ήταν να τραυματιστούν επτά διαδηλωτές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας, Πατρίσια Βέσελ, οι άμεσες βολές κρίθηκαν αναγκαίες «γιατί κινδύνευαν ζωές». Όπως είπε, «πιθανότατα οι τραυματισμοί «οφείλονται στα προειδοποιητικά πυρά, αλλά θα ακολουθήσει έρευνα για τα πραγματικά γεγονότα».

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, Αχμέντ Αμπουταλέμπ, κατήγγειλε «όργιο βίας από την αστυνομία», η οποία επίσης προχώρησε σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες, αν έχουν βίντεο από τα επεισόδια, να τα στείλουν στην αστυνομία, ώστε να διερευνηθούν τα περιστατικά.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πολίτες ανεβάζουν εικόνες πολίτη που δηλώνει ότι τον πυροβάλησαν οι αστυνομικοί, ωστόσο η αστυνομία αναφέρει ότι δεν μπορεί να τον εντοπίσει.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την υποχρεωτική χρήση υγειονομικού πάσου (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό τεστ) σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Η αστυνομία για να αποτρέψει τη συγκέντρωση εξέδωσε εντολή «έκτακτης ανάγκης», έκλεισε σταθμούς του μετρό και έδωσε διαταγή στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: