Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

«Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΗ»

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται ήδη στο Αφγανιστάν.



Ο χειμώνας πλησιάζει γρήγορα στο Αφγανιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη γη», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφής, David Beasley. Μόνον μια ενιαία διεθνής απάντηση μπορεί να αντιμετωπίσει τον λιμό προς τον οποίο οδεύουν 23 εκατομμύρια άτομα.

 

Η οικονομία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι τιμές, συμπεριλαμβανομένων των ειδών διατροφής, εκτοξεύτηκαν στα ύψη, εν μέρει εξαιτίας της ξηρασίας που κατέστρεψε το 40% των σιτηρών. Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν μήνες, αν δεν έχουν απολυθεί επειδή υπηρέτησαν το προηγούμενο καθεστώς. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, και περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται.

 

Η χώρα δεν μπορεί να εισάγει προϊόντα λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια πάγωσαν.

 

Η τρέχουσα κατάσταση είναι άκρως επείγουσα από κάθε άποψη: πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και κοινωνική. Η συμπεριληπτικότητα που υποσχέθηκαν οι Ταλιμπάν δεν προχώρησε, αν δεν υπήρξαν βήματα προς τα πίσω. 

 

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να σταματήσει να πιέζει το καθεστώς προς τη λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύουν τη συμπερίληψη όλων των Αφγανών στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλά είναι επίσης προφανές ότι η βοήθεια προς τον λαό του Αφγανιστάν να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο καθολικό λιμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας. 

 

Πηγή: The Diplomat, Le Monde


διαβάστηκε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: