Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Το μείζον πρόβλημα δημόσιας Υγείας



Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η εταιρεία Pfizer πραγματοποίησε εκδήλωση για την μικροβιακή αντοχή, μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση που προξενείται από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στον νοσοκομειακό χώρο.

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους μας αφορά όλους. Γι’ αυτόν τον λόγο η προσπάθεια ευαισθητοποίησης αφορά τόσο στους επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά όσο και τους πολίτες που τα καταναλώνουν. "Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας", δήλωσαν οι επιστήμονες από το πάνελ των ομιλητών, οι οποίοι τόνισαν ότι σε δέκα περίπου χρόνια τα πολυανθεκτικά μικρόβια θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου. 

Την κακή κουλτούρα που επικρατεί στον τόπο μας τόσο από τους επαγγελματίες υγείας με τις υπερσυνταγογραφήσεις όσο και από την πλευρά των πολιτών που πιστεύουν ότι θα ιαθούν από βήχα ή συνάχι με τη λήψη αντιβιοτικού, κατέδειξε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "Υγεία", Ακαδημαϊκός Academia Europaea.

"Μεγάλη είναι η επίπτωση των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία μας, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη παραμονή των ασθενών, μεγαλύτερα κόστη, αλλά και αναπηρίες ως αποτέλεσμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων", σύμφωνα με την κ. Ευαγγελία Δούκα, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων Παθολόγος-Εντατικολόγος -Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός". 

Τα μικρόβια στα νοσοκομεία διασπείρονται από το προσωπικό, αλλά και από τους επισκέπτες, καθώς όμως η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία τόσο στην κατανάλωση αντιβιοτικών όσο και στην αντοχή των μικροβίων σε αυτά (δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος), έφτασε η στιγμή το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πιο δραστικά, όπως άλλωστε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που με επιμονή και λήψη μέτρων είδαν τα ποσοστά λοιμώξεων και αντοχής στα μικρόβια να μειώνονται κάθετα. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μελέτες έχουν δείξει ότι το 33% των covid ασθενών πεθαίνουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το 70% των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λαμβάνουν αντιβιοτικά, αλλά το 30% από αυτά δεν χρειάζεται. 

Οι λόγοι πάντως που καθιστούν τα μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναφέρονται ως:

- Το νοσοκομειακό περιβάλλον
- Η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με τις σωστές πρακτικές
- Η μη ορθή χρήση των αντιβιοτικών 

"Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αντιστοιχούν λιγότερο από 10% του συνολικού αριθμού των κρεβατιών ενός νοσοκομείου, αλλά πάνω από 20% όλων των νοσοκομειακών λοιμώξεων οι οποίες ευθύνονται για αυξημένη θνητότητα, αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και αύξηση του κόστους νοσηλείας", είπε η κ. Δούκα, ενώ συμπλήρωσε πως "η ευαισθητοποίηση όλων είναι πολύ σημαντική για την αλλαγή κουλτούρας, κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση".


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: