Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Μικρές συμβουλές για να μη σκεφτόμαστε το χάος που επικρατεί στο inbox του email μας

Υπάρχουν αρκετοί πειστικοί λόγοι για να απαλλαγούμε απ’ αυτό το διαδικτυακό άγχος. 




Tα emails αποτελούν μέρος της διαδικτυακής ζωής όλων μας και ένας από τους λόγους που συχνά μας αγχώνουν οφείλεται στο ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον τεράστιο όγκο τους.  

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι αμελούμε να διαχειριστούμε αυτόν τον όγκο –κυρίως για λόγους βαρεμάρας– τουλάχιστον μέχρι και τη στιγμή που αυτός ο όγκος θα δημιουργήσει ένα διαδικτυακό χάος! Η στιγμή αυτή έρχεται, όταν ο αριθμός των εισερχόμενων emails «χτυπάει» κυριολεκτικά κόκκινο, καθώς τότε είναι συνήθως που παίρνουμε την απόφαση είτε να τα ανοίξουμε είτε να τα διαγράψουμε.   

Βέβαια, όσοι δεν έχουμε αυτό τον διαδικτυακό ψυχαναγκασμό, ότι πρέπει πάντα τα εισερχόμενα να έχουν ανοιχτεί, αγχωνόμαστε λιγότερο, γιατί ξέρουμε ότι τις περισσότερες φορές αυτά τα emails είναι από newsletters στα οποία έχουμε κάνει εγγραφή πριν πάρα πολύ καιρό και δεν το θυμόμαστε καν.   

Αν και πολλοί θεωρούν τον καθαρισμό του inbox ως μια διαδικτυακή ικανοποίηση, η διαδικασία αυτή βασικά το μόνο που καταφέρνει είναι να μας προσθέτει ένα επιπλέον άγχος.   

Υπάρχουν, όμως, αρκετοί πειστικοί λόγοι να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία του online ξεσκαρταρίσματος, που είναι οι εξής: 
   
1. Τα πολλά emails αποτελούν μια μορφή αρχείου: Αν είστε αρκετά οργανωτικοί και θέλετε να είναι και η διαδικτυακή σας ζωή σε τάξη, τότε σίγουρα πρέπει να κρατάτε ένα υποτυπώδες «αρχείο» με όλα όσα χρειάζεστε, είτε για λόγους δουλειάς είτε για τις σπουδές σας. Άρα, το inbox στα emails είναι μια καλή λύση για να έχετε καταγεγραμμένο το οτιδήποτε έχετε στείλει ή λάβει ηλεκτρονικά σε βάθος χρόνου. Εκτός αυτού, είναι μακράν πιο βολικό και κυρίως λιγότερο χρονοβόρο από το να σημειώνεις τα πάντα σε μια ατζέντα. 
  
2. Η πρακτικότητα του θέματος: Μπορεί το να καθαρίζουμε το δωμάτιό μας ή να οργανώνουμε τη σειρά των βιβλίων στο γραφείο μας να έχει όντως ένα πρακτικό όφελος, γιατί έτσι μπορούμε να βρίσκουμε καλύτερα ό,τι χρειαζόμαστε, όμως δεν ισχύει το ίδιο και με τα emails μας. Με άλλα λόγια, είτε αποφασίσουμε να τα διαγράψουμε είτε όχι, το αποτέλεσμα επί της ουσίας θα είναι το ίδιο, γιατί στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν οι πρακτικοί περιορισμοί που ισχύουν στον φυσικό κόσμο. Εξάλλου, αν κάτι είναι τόσο σημαντικό και επείγον, θα το δούμε, διαφορετικά μάλλον δεν μας αφορούσε και τόσο πολύ!   

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το γεγονός ότι υπηρεσίες όπως το Gmail έχουν περιορισμούς όσον αφορά την αποθήκευση, τα emails αλλά και κάθε άλλη διαδικτυακή μας δραστηριότητα έχουν επίσης επιπτώσεις στο περιβάλλον που συχνά τις αγνοούμε.  

3. Δεν υπάρχει λόγος για ένα ακόμη διαδικτυακό άγχος: Αν και πολλοί θεωρούν τον καθαρισμό του inbox ως μια διαδικτυακή ικανοποίηση, η διαδικασία αυτή βασικά το μόνο που καταφέρνει είναι να μας προσθέτει ένα επιπλέον άγχος. Γι' αυτό τον λόγο, θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να θέσετε στον εαυτό σας ένα χρονικό πλαίσιο μιας εβδομάδας στην οποία να μη διαγράψετε κανένα από τα εισερχόμενα emails. Σταδιακά, μπορείτε να επεκτείνετε αυτό το χρονικό διάστημα στις δύο εβδομάδες κι έτσι ίσως καταφέρετε μελλοντικά να απαλλαγείτε εντελώς από αυτό το διαδικτυακό «φορτίο«.   

Με πληροφορίες από Mashable  
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: