Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΟΚ - Ξάνθη: Κατατέθηκε η τροπολογία - Τι προβλέπει για την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών

Βουλή των Ελλήνων

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη η τροπολογία με την οποία ΠΑΟΚ - Ξάνθη δεν θα υποβιβαστούν, αλλά θα τους αφαιρεθούν βαθμοί.
Την τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται πως ΠΑΟΚ - Ξάνθη δεν θα υποβιβαστούν, αλλά θα τους αφαιρεθούν βαθμοί, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης.
ΠΑΟΚ - Ξάνθη: Κατατέθηκε η τροπολογία - Τι προβλέπει για την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών
ΠΑΟΚ - Ξάνθη: Κατατέθηκε η τροπολογία - Τι προβλέπει για την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών

Η νομοθετική διάταξη έχει τις υπογραφές της Λίνας Μενδώνη και του Λ. Αυγενάκη, μετά από άμεση συνεννόηση με το Μαξίμου.

Μενδώνη: Στάση ευθύνης η τροπολογία

"Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζοντας στην ολομέλεια την τροπολογία με την οποία, "αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης".
Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία (που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης) επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, "σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης".
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, "όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας, να μην επιτρέψει ένα νέο κοινωνικό διχασμό, με αφορμή το συγκεκριμένο ο θέμα του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας" είπε η κα Μενδώνη.
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι "στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της".

Αντιδράσεις των κομμάτων

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροπολογία για παραβάσεις διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός επιφυλασσόμενος για τη στάση του κόμματός του, ενώ για λάθος χειρισμούς μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου ο οποίος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης και της "Λύσης" Κωνσταντίνος Χήτας είπαν ότι θα απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αποφεύγονται οι εξοντωτικές κυρώσεις, αλλά και την διαγραφή του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, μετά τις απειλές του για ανεξαρτητοποίηση στην περίπτωση που υποβιβαζόταν ο ΠΑΟΚ.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε την αποβολή των ΠΑΕ του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα και συνεπώς τον υποβιβασμό τους, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασής της, για το θέμα της πολυιδιοκτησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: