Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ!


Αξιότιμοι κύριοι,

Με λύπη πληροφορηθήκαμε και αναγνώσαμε το άρθρο σας με τίτλο «Σοβαρό θέμα με τον κόμβο των Μαλαμάτων» που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδα σας στις 24/01/2020 καθώς και στον ιστότοπο www.fokidanews.gr στις 26/01/2020 αναφορικά με την ευθύνη του αναδόχου για τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή συνδετήριου οδικού κόμβου Μαλαμάτων Π.Ε. Φωκίδας».
Μας προκάλεσε μέγαλη έκπληξη η καταγραφή στο άρθρο σας ότι ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής του Δήμου Δωρίδας κ. Γεώργιος Καπεντζώνης επιβεβαίωσε πως τα λεφτά δεν “βγαίνουν” και φωτογράφισε ως υπεύθυνο τον ανάδοχο του έργου και πραγματικά είναι απορίας άξιον αν αυτά όντως αποτελούν τα πραγματικά λόγια του Δημάρχου κ. Καπεντζώνη κατά την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Δωρίδος όπως αναφέρεται στο άρθρο ή τυχόν έρευνα-ρεπορτάζ της εφημερίδας σας από μαρτυρίες τρίτων.
Συνοπτικά και σε ενημέρωσή σας, σας αναφέρω ότι για την ως άνω εργολαβία, υπεγράφη συμφωνητικό με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την 01/08/2019 και όχι στις αρχές του περασμένου έτους όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο σας. Μετά τα μέσα του Αυγούστου ολοκληρώθηκε η «εγκατάσταση» του αναδόχου στο έργο καθώς επίσης κλήθηκε επανειλημμένως τηλεφωνικώς ο μελετητής για να παραστεί στον τόπο του έργου και να μας πληροφορήσει για τις εργασίες που επρόκειτο να κατασκευαστούν. 
Μετά την αδυναμία συναντήσεως με τον μελετητή  επί τόπου του έργου και έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, με ευθύνη και έξοδα του αναδόχου ολοκληρώθηκε η τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής του έργου, η εξαγωγή υψομέτρων και η προμέτρηση των απαιτούμενων εργασιών και ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι η μελέτη έφερε ελλείψεις και παραλλείψεις που καθιστούσαν την εφαρμογή της αδύνατη. Ο προυπολογισμός των εργασιών της μελέτης και κατ’ επέκταση το οικονομικό αντικείμενο δεν ακολουθούσε την τεχνική της περιγραφής σε ουσιαστικά σημεία, ως εκ τούτου δεν ήταν εκ προοιμίου δυνατό να εφαρμοστεί. 
Όλα τα προαναφερθέντα, γνωστοποιήθηκαν άμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ήτοι την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδας καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα πριν την έναρξη των εργασιών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πρόληψης αλλά και ουσιαστικών τροποποιήσεων της μελέτης όσο υπήρχε διαθέσιμο το σύνολο του οικονομικού αντικειμένου. Μετά βεβαιότητας μπορώ να σας μεταφέρω ότι το θέμα το γνώριζε ως επί το πλείστον ο Δήμαρχος Δήμου Δωρίδας και το τεχνικό επιτελείο του καθότι από την πρώτη στιγμή ουδεμία πληροφορία αποκρύφθηκε από τους αρμόδιους φορείς, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους καθώς και από την τοπική κοινωνία. 
Εν συνεχεία και λόγω του ότι στο άρθρο σας αναφέρετε ότι υπάρχουν διάφορες λύσεις που εξετάζονται και μία εξ αυτών προκρίνεται κιόλας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η λύση έχει προ καιρού αποφασιστεί και έχει ρητώς γνωστοποιηθεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και στον ανάδοχο, γεγονός που αν θέλατε να πληροφορηθείτε θα ήταν το πλέον εύκολο καθότι αποτελεί επίσημη αλληλογραφία μεταξύ της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 Ως εκ τούτου, απορώ και εξίσταμαι κατά πόσο είναι δυνατό να ειπώθηκαν οι συγκεκριμένες φράσεις και τεχνηέντως να μεταφέρθηκε η ευθύνη της μη ολοκλήρωση των εργασιών της εργολαβίας στην έκπτωση του έργου και κατ’ επέκταση στον ανάδοχο και ποιος είναι ο απώτερος στόχος αυτών των δηλώσεων. Ενημερωτικά, αν και θεωρώ ότι θεσμικοί φορείς θα έπρεπε να το γνωρίζουν πολύ καλά, η έκπτωση του αναδόχου αφορά τις τιμές μονάδος μίας εργολαβίας και όχι τις ποσότητες του προυπολογισμού, ήτοι αυτό που απομειώνεται είναι το ποσοστό κέρδους του αναδόχου, εάν και εφόσον αυτό υπάρξει, από την εργολαβία και όχι οι διαθέσιμες ποσότητες για την ολοκλήρωση αυτής. 
 Επειδή ως πολίτης, πιστεύω ακράδαντα ότι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι να ενημερώνει και να κατευθύνει τους πολίτες λαμβάνοντας ως βάση την εν γένει αλήθεια των πραγμάτων, δίχως να παραπληροφορεί και να αποπροσανατολίζει και λόγω του ότι η σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα, θα απαιτούσε την ενδελεχή αναζήτηση αυτής της αλήθειας, με δεοντολογική προσέγγιση απέναντι σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, θα σας παρακαλούσα ως απόδειξη καλής πίστεως και προς αποκατάσταση της αλήθειας, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή στην επόμενη έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας καθώς και στον ιστότοπο που φαίνεται ότι αποτελεί την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
 Με εκτίμηση,
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας. 
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: