Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Μεγάλες οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά!

Φωτογραφία αρχείου.Με δυσκολία φαίνεται να προμηθεύονται οι Έλληνες πολίτες τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί ή που μπορούν να τα αγοράσουν και χωρίς συνταγή, καθώς μια σειρά παραγόντων δυσκολεύει πολύ την κάλυψη της αγοράς.

Στα 800 σκευάσματα εκτιμά μερίδα φαρμακοποιών τις ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου


Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις φαρμάκων που διακινούνται όχι μόνο από τα φαρμακεία της γειτονιά, αλλά και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και το ειδικό δίκτυο του ΕΟΠΥΥ, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να τα υπολογίζει στα 105. Την ίδια ώρα όμως οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κάνουν λόγω για ελλείψεις που ξεπερνούν τα 700-800 σκευάσματα σε σύνολο περίπου 6.000, δηλαδή λείπει από την αγορά το 1 στα 7 φάρμακα τα οποία περιλαμβάνονται στο κατάλογο των εγκεκριμένων σκευασμάτων που θα έπρεπε να κυκλοφορούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαιροποίησε χθες ο ΕΟΦ, συνολικά φαίνεται να λείπουν από την αγορά:
54 σκευάσματα τα οποία ήδη παρουσιάζουν μακροχρόνια έλλειψη.
21 νοσοκομειακά φάρμακα
10 εμβόλια
20 σκευάσματα τα οποία εισάγει για ειδικές περιπτώσεις το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας
Όμως τα σκευάσματα αυτά, αποτελούν τις δεδηλωμένες ελλείψεις από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες δεν μπορούν να τα διαθέσουν στην αγορά επειδή παρουσιάζονται διεθνώς ελλείψεις.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακείων, οι οποίοι ζουν το πρόβλημα καθημερινά, τα σκευάσματα τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν στους πολίτες είναι πολύ περισσότερα. Όπως τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 100 σκευάσματα. Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, είναι οι φαρμακοποιοί να δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα. Μάλιστα η αναζήτηση των φαρμάκων γίνεται όχι μόνο εντός πόλης, αλλά και σε άλλους νομούς.
«Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί στο μέγιστο βαθμό. Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον. Καθημερινά οι φαρμακοποιοί παλεύουμε να βρούμε τα αναγκαία φάρμακα για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, καθώς πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης. Παράλληλα τονίζει ότι κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων.
Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σημειώνει ότι στην προσπάθεια του να καταγράψει τις ελλείψεις, έχουν κληθεί επανειλημμένα να συμβάλουν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και οι γιατροί και οι ίδιοι οι ασθενείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της κάλυψης των θεραπευτικών κενών.
«Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι η ανταπόκριση στις προσπάθειες του οργανισμού δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Απεναντίας, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών μέσω του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου, και όχι μέσω της σχετικής εφαρμογής ή των λοιπών μέσων που διατίθενται από τον Οργανισμό για το σκοπό αυτό», αναφέρει η διοίκηση.

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τις αναφορές όλης της αλυσίδας φαρμάκου οι βασικές αιτίες που δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά φαρμάκου είναι οι εξής:
1.Οι ελλείψεις σε διεθνές επίπεδο. Διαπιστώνεται ότι λόγω της αύξησης των αναγκών διεθνώς πολλές παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος. Εκτιμήσεις από το εξωτερικό αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 150 σκευάσματα.
2.Η άλλη αιτία είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Στην Ελλάδα περίπου 250 σκευάσματα τα οποία έρχονται στη χώρα από τις θυγατρικές των πολυεθνικών φαρμάκου οι οποίες ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς, κατευθύνονται σε άλλες αγορές της Ευρώπης μέσω νόμιμων διαδικασιών. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων σε όλη την ΕΕ κι έτσι όταν υπάρχει πλεόνασμα, μια φαρμακαποθήκη η οποία προμηθεύεται σκευάσματα από φαρμακευτικές, μπορεί να τα εξάγει σε άλλη χώρα, όπου οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ελληνικές. Ο ΕΟΦ ήδη έχει προχωρήσει σε απαγορεύσεις εξαγωγών προκειμένου περιορίσει τις ελλείψεις στη χώρα.
3.Παράνομες εξαγωγές. Δεν είναι μυστικό στην αγορά ότι πέρα από τις νόμιμες εξαγωγές υπάρχουν και κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι αγοράζουν φάρμακα ως πελάτες από τα φαρμακεία και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στο εξωτερικό μέσω κάποιων μικρών φαρμακαποθηκών που ουσιαστικά δημιουργήθηκαν γι αυτό το σκοπό. Η διοίκηση του ΕΟΦ πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν κατάφερε να εντοπίσει τέτοιες εταιρείες και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου αφαιρέθηκε η άδεια τους.
4.Τελευταία «ακούστηκε» στην αγορά ότι και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να μην στέλνονται στο εξωτερικό φάρμακά τους επειδή έχουν κι εκεί παρουσία με θυγατρικές, μειώνουν τις ποσότητες που εισάγουν για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα επειδή η συνταγογράφηση στη χώρα είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη, οι πωλήσεις αυξάνονται πολύ, κάτι που δεν …τις συμφέρει. Λόγω του περιορισμένου δημόσιου προϋπολογισμού για φάρμακα, όταν οι πωλήσεις αυξάνονται οι εταιρείες δε σημαίνει ότι τις πληρώνονται καθώς υπάρχει το μέτρο του clawback. Δηλαδή όσο και να πουλήσουν στο βασικό πελάτη τους, το Ελληνικό Δημόσιο, θα λάβουν συνολικά ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό. Προκειμένου λοιπόν να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά επιστροφών προς το Ελληνικό Δημόσιο, προτιμούν να μην πουλήσουν καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: