Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Τι κερδίζει η υγεία σου όταν σταματάς το κάπνισμα

an-kopso-to-kapnisma-tha-paro-kila.jpg


Το κάπνισμα οδηγεί με διάφορους τρόπους σε καρδιακές παθήσεις κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Προκαλεί ταχυκαρδία και άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το καρδιακό έργο και να κουράζεται η καρδιά. Επίσης αυξάνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Όπως μας εξηγεί ο Κρδιολόγος Dr. Παληός Ιωάννης θρόμβοι ευθύνονται τόσο για εμφράγματα του μυοκαρδίου όσο και για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Το κάπνισμα δημιουργεί παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ακόμη χειρότερα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα ενώ έχει ενοχοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως, του ρινοφάρυγγα κτλ. Το παθητικό κάπνισμα έχει παρόμοιες δραματικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου με το ενεργητικό.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μία δύσκολη διαδικασία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στο κάπνισμα εκτός από τον εθισμό στη νικοτίνη όπως το άγχος, η καθιστική ζωή και η συνήθεια.

Όταν κανείς αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς και με την κατάλληλη υποστήριξη και τη χρήση υποκατάστατων νικοτίνης θα μπορέσει να βγει νικητής.

Η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος απαιτεί σωματική και ψυχολογική υποστήριξη. Είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να έχει θέληση και να βάλει στόχο την απαλλαγή του από το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί. Η ψυχολογική υποστήριξη προς την επίτευξη αυτού του υπέρτατου σκοπού είναι σημαντική. Η ταυτόχρονη ιατρική παρακολούθηση είναι εξίσου σημαντική. Υποκατάστατα νικοτίνης και ειδικά φάρμακα που δρουν στο νευρικό σύστημα μπορεί να χρειασθούν. Το αποτέλεσμα όμως μετά την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος πάντα αποζημιώνει τον ασθενή. Όχι μόνο αποφεύγει τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό του αλλά βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής του. Η φυσική αντοχή αυξάνεται, η αναπνοή απελευθερώνεται, η καρδιακή λειτουργία ομαλοποιείται, η σεξουαλική λειτουργία βελτιώνεται.

Το κέρδος επομένως από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τεράστιο και θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στον καπνιστή να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: