Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Απάντηση του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Π. Σκούρλέτη σε ερώτηση του ΚΚΕ για την ΚΕΡΝΕΟΣ: “ Σύννομες οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών»


-Δεν απάντησε ο πρώην υπουργός ΠΑΠΑΝ κ. Π. Λαφαζάνης στο σκέλος των συνθηκών εργασίας

Χωρίς να μπαίνει στην ουσία του προβλήματος και μένοντας καθαρά στο γράμμα  του νόμου ο υπουργός εργασίας (πρώην) κ. Πάνος Σκουρλέτης βρίσκει σύννομες  τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στους εργαζομένους της εταιρίας  «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» απατώντας σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ κκ Μαρίνος, Γκιόκας και Κατσιώτης  στις 16 Ιουνίου 2015 

 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υπουργός  απαντά  περισσότερο σαν τεχνοκράτης και λιγότερο ως πολιτικός σε ένα κατά βάση πολιτικό πρόβλημα καθώς αφορά ένα μετάλλευμα που με βάση το νόμο αλλά και την ηθική  ανήκει σε όλους και από την άποψη αυτή η Εταιρία θα έπρεπε να είναι σε αρμονία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Ειδικότερα,  στο σκέλος που αφορά τις Εργασιακές Σχέσεις ο τότε υπουργός Εργασίας κος Σκουρλέτης σημειώνει ότι η εταιρία αμείβει τους εργαζόμενους της με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι οι μειώσεις μισθών κατά 10-15% έγιναν σε «οικιοθελείς παροχές» που έδινε η επιχείρηση στους εργαζόμενους και που προφανώς τώρα δεν θέλει να δίνει.

Σε ότι αφορά τις απολύσεις σημειώνει ότι συνολικά η εταιρία απασχολούσε 270 εργαζόμενους και η εταιρία πέλυσε συνολικά 17 , κάτι που σημαίνει ότι είναι εντός των ορίων του νόμου.

Στο σκέλος που αφορά της συνθήκες εργασίας αλλά και υγιεινής δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από τον πρώην υπουργό ΠΑΠΕΝ κ,. Λαφαζάνη , αν και ο ίδιος προσωπικά είχε δεσμευτεί ότι θα ενδιαφερθεί και θα επισκεφτεί τη Φωκίδα και τους εργαζόμενους, ως δήλωση συμπαράστασης .

 
Αναλυτικά η ερώτηση που είχε κατατεθεί από το ΚΚΕ και η απάντηση του υπουργού  

 

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

 
Θέμα: Απολύσεις, τρομοκρατία, ασυδοσία από την εταιρεία \"KERNEOS\" στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας.

 
Όλο το αντιλαϊκό - αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που στήθηκε την τελευταία πενταετία και που ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα η εταιρεία \"KERNEOS\" σε βάρος των εργατών στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας, προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα άρα και τα κέρδη της ως μονοπωλιακός όμιλος.

 

Ήδη από την πρώτη μέρα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η νέα εργοδοσία προετοίμαζε το έδαφος για το τσάκισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος αλλά και για απολύσεις που θα ακολουθούσαν καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με τακτικά μαζέματα ενημέρωσης - εκφοβισμού - απειλών των εργαζόμενων.

 

Προχώρησε σε αύξηση του εργασιακού ωραρίου.

Έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών κατά 10-15%, χωρίς μέχρι πρότινος κανένας εργαζόμενος να γνωρίζει από πού έχουν γίνει οι περικοπές, αφού μόνο πρόσφατα κάποιοι από αυτούς πήραν τα εξοφλητήρια στα χέρια τους. Αντίστοιχες μειώσεις υφίστανται και όσοι εργαζόμενοι δούλευαν σε εργολάβους και απορροφήθηκαν από την \"KERNEOS\" υπογράφοντας εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις.

Μειώνει δραστικά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελούν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο οι πτώσεις τμημάτων στα μέτωπα των στοών, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τραυματισμούς εργατών, ενώ δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα υπάρξουν και σοβαρότερα ατυχήματα.

 

Απέλυσε μέσα σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας 13 εργαζόμενους, 8 από τους οποίους είχαν ήδη τεθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας και ήταν χειριστές μηχανημάτων, που με τη δουλειά τους, εξασφάλιζαν την ασφαλή εργασία για τους υπόλοιπους εργάτες στις στοές. Η διοίκηση δε εκδηλώνει ανοιχτά και ωμά της προθέσεις της για συνέχιση των απολύσεων, ακόμη και αν αυτό στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, αναφέροντας σε συνάντηση με τους εργαζόμενους: \"Οι απολύσεις θα συνεχιστούν... τα βαρίδια πρέπει να πεταχτούν. Πάμε στην επόμενη μέρα με ό,τι κόστος χρειαστεί!\".

 

Μπροστά σε όλα αυτά και στη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή τόσο των εργαζόμενων του μεταλλείου όσο και φορέων της τοπικής κοινωνίας που έχουν ήδη θρηνήσει νεκρούς στο βωμό της αύξησης των κερδών του προηγούμενου ιδιοκτήτη, που βλέπουν τη δημόσια περιουσία της περιοχής, τον βωξίτη, να ξεπουλιέται, τα βουνά της περιοχής να ξεκοιλιάζονται, η εργοδοσία συνεχίζει τις προκλήσεις δηλώνοντας: \"…κι όλη οι κοινωνία να ξεσηκωθεί θα το αντιμετωπίσουμε… το μαγαζί αυτό δεν συνδιοικείται\", προφανώς εννοώντας ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις και ότι δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στα κέρδη της.

 
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

 
Για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που διαμορφώνει η επίθεση της εργοδοσίας και περικλείει μεγάλους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των εργατών.

Καθώς και για τις απολύσεις και τη μείωση των μισθών».

 
Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 
ΘΕΜΑ: Σχετικά με προβλήματα εργαζομένων στην εταιρία KERNEOS στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας

ΣΧΕΤ. η υπ΄αριθμό πρωτ. 3571/16/06/2015 ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού , που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Μαρίνο Γ, Γκι΄κα Γ., και Κατσώτη Χ. σας πληροφορούμε τα εξής 

 
Α.ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 
Σύμφωνα με το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φωκίδας και αναφορικά με την αύξηση του εργασιακού ωραρίου στην μεταλλευτική επιχείρηση KERNEOS «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ» , με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος 

 ο νέος Διευθυντής όρισε για τους εργαζόμενους στην παραγωγή ως τόπο έναρξης της βάρδιας το εργοτάξιο όπου παρέχεται η εργασία και όχι τις κεντρικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης , όπως καταγγέλθηκε στην Τοπική Υπηρεσία από την Ένωση Εργαζομένων στα Μεταλλεία βωξίτη. Η καταγγελλόμενη αύξηση του εργασιακού ωραρίου προκύπτει ακριβώς από το γεγονός ότι για κάποιους εργαζόμενους άλλαξε ο τόπος παρουσίας και έναρξης της βάρδιας. 

Σχετικά με τις μειώσεις μισθών , η επιχείρηση αμείβει τους εργαζομένους της με τις αποδοχές των Σ.Σ.Ε. και Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.) της κάθε ειδικότητας. Οι επικαλούμενες μειώσεις αποδοχών κατά 10-15% αφορούν οικειοθελείς παροχές της επιχείρησης , οι οποίες σύμφωνα με την κρίση της νέας Διοίκησης έπρεπε να ανακληθούν.

Αναφορικά με τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους που μέχρι πρότινος απασχολούνταν σε εργολάβους αυτοί προσελήφθησαν από την επιχείρηση όχι με τον κατώτατο μισθό αλλά με αυτόν που προβλέπει η Σ.Σ.Ε. ή Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.) της ειδικότητας τους, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση της. 

Η νέα Διοίκηση από το Μάρτιο του 2015 που ανέλαβε την επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει 17 απολύσεις, εκ των οποίων οι 13 πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση απασχολούσε 270 άτομα ενώ κανένας εργαζόμενος δεν έχει προσφύγει στην τοπική Υπηρεσία .

Η Τοπική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ανταποκρινόμενη άμεσα στις καταγγελίες του Σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση , μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ελέγχους, τόσο στις κεντρικές εγκαταστάσεις όσο και στα εργοτάξια και έχει εισηγηθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η επιβολή προστίμων ύψους 37.550 ευρώ για τη μη γνωστοποίηση αλλαγής ωραρίου.

 
Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 
Σε ότι αφορά θέματα ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι διατάξεις του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850 /2010 , ΦΕΚ 84 Α΄/ 02.06.2010) εφαρμόζονται , εφόσον δεν ορίζεται αλλιώς σε όλες τις επιχειρήσεις , εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ειδικά, για τον κλάδο μεταλλείων-λατομείων-ορυχείων , όπου έχουν εφαρμογή και οι πλέον δεσμευτικές ή και ειδικές διατάξεις  της υπ΄αριθμό Δ7/Α/οικ. 12050/2223/12.06.2011 Απόφασης Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ «Κανονισμός μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών»   όπως αυτή αντικατέστησε την με αριθ. ΙΙ-5η /Φ/17402/1984 προηγούμενη Απόφαση Υπουργού  Ενέργειας και Φυσικών Πόρων , αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία στους χώρους αυτούς (κατά το άρθρο 69 του Ν. 3850/2010) είναι οι Επιθεωρήσεις Μεταλλείων (επί του προκειμένου η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας), υπαγόμενες στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειες , προς το οποίο κοινοποιούμε φωτοαντίγραφο της Ερώτησης


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: