Οταν ακόμη και η δουλειά τείνει να γίνει "άγνωστη λέξη" υπάρχουν κάποιες, ελάχιστες, εργασιακές οάσεις να μας δίνουν ελπίδα
«Είσαι τυχερός που έχεις δουλειά». Αυτή είναι η φράση που η ιστορία πιθανώς να αναδείξει ως ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ της οικονομικής κρίσης. Δεν έχει σημασία αν δουλεύεις πολύ και πληρώνεσαι λίγο, δεν έχει σημασία αν ο εργοδότης σου ζητά όλο και περισσότερα χωρίς να δίνει τίποτα πίσω, δεν έχει σημασία που έχουν καταργηθεί τα ωράρια, οι υπερωρίες, οι αργίες και τα σαββατοκύριακα. Έχεις δουλειά.
«Πληρώνεσαι κανονικά; Κάθε μήνα; Μη μιλάς καθόλου!» Κλισέ νούμερο 2. Λες και η εργασία είναι χόμπι ή εθελοντισμός που προσφέρεται δωρεάν για το καλό της εταιρίας. Τα πιο σοβαρά στελέχη υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το καλό της εταιρίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το καλό των ανθρώπων της.
Είναι γεγονός ότι η κρίση έφερε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε περικοπές και απολύσεις. Άλλες πάλι, βρήκαν αφορμή με τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων που έφεραν τα μνημόνια, για να απολύσουν, αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας όσων διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους με μειωμένες αποδοχές.
Υπάρχουν όμως και οι εταιρίες που δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω. Αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τους κλυδωνισμούς της κρίσης χωρίς να ανατρέψουν την εργασιακή τους πολιτική, την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και προσέγγιση, χωρίς να μετακυλήσουν τις όποιες απώλειες στον εργαζόμενο. Εταιρίες που με αυτή την πολιτική παραμένουν επιτυχημένες και μοιράζονται το κέρδος με τους ανθρώπους τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου