Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Χαλκίδα : Το 2024 ανακυρήχθηκε «Έτος Γιάννη Σκαρίμπα» και προκυρήσσεται διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης & τραγουδοποιίας




Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα και μετά την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, ώστε να κηρυχθεί το 2024 ως «Έτος Γιάννη Σκαρίμπα», το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προκηρύσσει διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης & τραγουδοποιίας με τίτλο «Οι δρόμοι του Σκαρίμπα» και διάρκεια υποβολής των συμμετοχών από 10 Ιουλίου έως 15 Δεκεμβρίου.

    Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην περαιτέρω διάδοση και αξιοποίηση του έργου που μας άφησε ο Γιάννης Σκαρίμπας, ένας σπουδαίος λογοτέχνης που ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραφής (πεζογραφία, ποίηση, θεατρικά), ένας πολυδιάστατος στοχαστής, μια εμβληματική προσωπικότητα για την πόλη της Χαλκίδας. 

   Με αυτή την κίνηση, θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και χώρο έκφρασης σε επαγγελματίες συναδέλφους της περιοχής μας, αλλά και σε νέους δημιουργούς, σπουδαστές των Ωδείων, του Μουσικού Σχολείου, ώστε να έρθουν σε επαφή με το έργο του Σκαρίμπα και να αναδείξουν τις πολλές ουσιαστικές και επίκαιρες πλευρές του, μέσα από τις νέες συνθέσεις τους.

   Ο διαγωνισμός και οι παραπάνω στόχοι βαδίζουν τους δρόμους του Σκαρίμπα, συνεχίζουν την αντίληψη του συγγραφέα για το ρόλο της τέχνης, όπως τον διατύπωσε με τα δικά του λόγια: «...κάθε συγγραφέα, άξιου του ονόματος αυτού, και συνεπώς της λογοτεχνίας, ο ρόλος και η αποστολή του είναι να λευτερώσει τον άνθρωπο από τις πλάνες και τις διάφορες δουλείες στις οποίες τον έχουν υπαγάγει τα συμφέροντα...»

Με την ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής συμμετέχουν και μας τιμούν

  • Νίκος Ανδρίκος επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Μουσικολογία και Μουσική Πράξη, συνθέτης, εκτελεστής.
  • Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτης, κιθαριστής.

  • Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα».

  • Μαρία Πεσκετζή φιλόλογος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ).

  • Παναγιώτης Στέλιος συνθέτης, διετέλεσε επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας».

  • Διονύσης Τσακνής συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, δημιουργός του δίσκου Εαυτούληδες που περιέχει μελοποιήσεις ποιημάτων του Σκαρίμπα.

επικοινωνία & πληροφορίες: parartima.euboias.pmu@gmail.com , fb Παράρτημα Ευβοίας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου , etos.skarimpas.gr

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος Παρ. Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: