Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ο δρόμος προς την ατομική ελευθερία. Γιατί αντιστεκόμαστε να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας;

 





«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά την ελευθερία, γιατί η ελευθερία συνεπάγεται ευθύνη, και οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την ευθύνη», έλεγε ο Φρόιντ.

Λαχταράμε την ιδέα της ελευθερίας - την δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερο να ταξιδεύουμε στον κόσμο και να ελέγχουμε τον χρόνο μας. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;
Η ελευθερία έρχεται με ένα βαρύ τίμημα: την ευθύνη, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για αυτό.

Η ευθύνη είναι απαιτητική. Είναι οι λογαριασμοί που μαζεύονται, οι δύσκολες αποφάσεις που μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα και το βάρος της γνώσης των επιλογών μας που διαμορφώνουν τη ζωή μας.
Είναι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε το αφεντικό, την κίνηση ή το σύστημα για τα δεινά μας, παρά να αναλάβουμε την ευθύνη και να χαράξουμε μια νέα πορεία.

Μπορούμε να επιλέξουμε τις ελευθερίες που πραγματικά επιθυμούμε και να απορρίψουμε τις υπόλοιπες.
Αγαπάτε τα ταξίδια; Τότε γίνε ελεύθερος επαγγελματίας ή κάνε μια δουλειά εξ αποστάσεως.
Αναζητάτε την οικονομική ασφάλεια; Διαλέξτε μια σταθερή δουλειά με προνόμια.
Το κλειδί είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.

Η ελευθερία είναι σαν μια συνδρομή στο γυμναστήριο: Πληρώνετε για την πρόσβαση σε όλο τον εξοπλισμό, αλλά είναι στο χέρι σας να πάτε να ασκηθείτε.
Τα μηχανήματα δεν θα σμιλέψουν με μαγικό τρόπο το σώμα σας.
Το ίδιο και η ελευθερία δεν θα λύσει μαγικά τα προβλήματά σας.
Απλώς σας δίνει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο.

Η ελευθερία, μας δίνει τα ηνία αλλά και την ευθύνη. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το αφεντικό για ένα κακό προγραμματισμό διακοπών ή τους τοίχους του γραφείου για μια κολλημένη καριέρα. Αυτή η έλλειψη αποδιοπομπαίου τράγου μπορεί να είναι τρομακτική. Αναλαμβάνεις την ευθύνη και αποδέχεσαι τις συνέπειες.
Τα καλά νέα? Μπορείτε να κτίσετε την ελευθερία σας, όπως γυμνάζετε έναν μυ στο σώμα σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά. Μην εγκαταλείπετε π.χ. τη δουλειά σας από καπρίτσιο. Μάθετε πρώτα και εφαρμόστε μια νέα δεξιότητα. Ζητήστε από το αφεντικό σας περισσότερες ευθύνες για ένα έργο ή επιτέλους κάντε αυτή την συζήτηση μαζί του που αποφεύγατε.
Καθώς χτίζετε τον μυ της αυτοπεποίθησής σας, ο φόβος της ελευθερίας αρχίζει να ελαττώνεται, και η πιθανότητα της ελευθερίας την αντικαθιστά.

Δεν χρειάζεται κάθε απόφαση να αλλάζει τη ζωή σας.
Η ελευθερία σας επιτρέπει την εξερεύνηση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένες επιλογές δεν βγαίνουν. Μάθετε από τα λάθη σας και συνεχίστε να προχωράτε.
Η αντιμετώπιση προκλήσεων και η λήψη επιλογών, ακόμη και δύσκολων, είναι βασικό μέρος μιας γεμάτης ζωής.

Η αληθινή ανάπτυξη, η αληθινή ικανοποίηση, προέρχεται από το να χαράξεις το δικό σου μονοπάτι. Οι πιο ικανοποιητικές στιγμές στη ζωή είναι συχνά αυτές για τις οποίες παλέψατε, αυτές που ήρθαν από την ανάληψη της ευθύνης.

Η προβολή που κερδίσατε με σκληρή δουλειά, η σχέση που καλλιεργήσατε μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας και το δημιουργικό έργο που του δώσατε ζωή παρά τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Αυτές οι νίκες είναι πιο γλυκές γιατί είναι δικές σας. Άρα, η ελευθερία είναι μια συνεχής μάχη μεταξύ επιλογών και συνεπειών.

Τα καλά νέα είναι ότι η διαδικασία μπορεί να είναι συναρπαστική. Μπορούμε να μάθουμε να απολαμβάνουμε την ευθύνη που μας επιτρέπει το να είμαστε οι δημιουργοί της δικής μας ζωής.

Εσείς ποιες ευθύνες είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε για την προσωπική σας ελευθερία; 
Γιατί η αληθινή ελευθερία, είναι το θάρρος να διαλέξετε το δικό σας μονοπάτι, με όλες τις ένδοξες (και μερικές φορές άδοξες) συνέπειες που την συνοδεύουν.





Επιμέλεια κειμένου: Συντακτική ομάδα Α.Λ.Π.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
19 χρόνια… αλλάζει ζωές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: