Κυριακή 21 Απριλίου 2024

«ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΩΝ» ( του Κώστα Γιαννακίδη )


Το γήρας είναι η επένδυση του μέλλοντος. Ακούγεται αντιφατικό πλην όμως είναι ορθότατο. Τα γηρατειά, που στην πατρίδα μας είναι και τιμημένα, σηματοδοτούν το αύριο.


----------
 Ο Ιλον ο Μασκ επικαλείται ένα άρθρο, ψεκασμένο με θεωρίες συνωμοσίας, για να μας προειδοποιήσει: η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν δημογραφική κατάρρευση. Σωστό είναι αυτό, αλλά όχι για τους λόγους που επικαλείται το δημοσίευμα, με έξαρση των ξαφνικών θανάτων. Η πατρίδα μας είναι μία από τις πιο «κουρασμένες» δημογραφικά χώρες του πλανήτη. Σε έναν αιώνα θα έχουν μείνει οι μισοί. Αυτό δεν αλλάζει ακόμα και αν τα νέα ζευγάρια φτιάχνουν ατμόσφαιρα στο σπίτι, βάζουν Βελόπουλο στην τηλεόραση και ρίχνονται στον ωραία αγώνα της τεκνοποίησης με υπέρτατο σκοπό τη διάσωση του έθνους. Συμβαίνουν αυτά. Η Ιστορία είναι ένα τεράστιο χωνευτήρι οστών από έθνη και πολιτισμούς. Τίποτα δεν ζει για πάντα. Ομως μια και ο Ιλον εκδήλωσε ενδιαφέρον, σπεύδω να του καταθέσω επιχειρηματική πρόταση με τεράστια προοπτική, αλλά μακροχρόνιο ορίζοντα. Δεν τον ενοχλεί αυτό, ο Ιλον έχει προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον τα 145 χρόνια. Εκτός και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι άνθρωπος, κάτι που ήδη υποψιάζονται αρκετοί.

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου υποστήριξης του γήρατος, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Διότι το γήρας είναι η επένδυση του μέλλοντος. Ακούγεται αντιφατικό πλην όμως είναι ορθότατο. Τα γηρατειά, που στην πατρίδα μας είναι και τιμημένα, σηματοδοτούν το αύριο. Φανταστείτε ένα γεροντάκι, με υψωμένο το μπαστούνι που δείχνει προς το μέλλον. Και σπεύδω να εξηγηθώ.

Οσο η χώρα θα γερνάει θα αυξάνονται οι ανάγκες για υποστήριξη του πληθυσμού των γερόντων. Και καθώς το ασφαλιστικό σύστημα θα φυλλορροεί, θα ανοίγει μεγαλύτερος χώρος προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι γέροι του μέλλοντος θα είναι πιο απελευθερωμένοι, αλλά και πιο μόνοι, χωρίς παιδιά και εγγόνια. Συνεπώς εκείνο το τριάρι που απέκτησαν στη ροζ πολυκατοικία με δάνειο εικοσιπενταετίας, θα εκποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να καλύψει το κόστος των στερνών. Ποιος θα το αγοράσει; Εξαρτάται πού βρίσκεται. Αν είναι στην πόλη, θα το πάρει το δισέγγονο του Αιγύπτιου μετανάστη. Και ό,τι περισσέψει θα γίνει Airbnb. Στις περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους θα το βάλουν στο χέρι Ευρωπαίοι, κατά πάσα πιθανότητα ηλικιωμένοι και αυτοί. Ούτως ή άλλως ήδη συμβαίνει.

Και εσύ που είσαι ο Ιλον και θα ζήσεις 145 χρόνια, πηγαίνεις και στήνεις στη Μάνη ένα νεκροταφείο-κούκλα με θέα θάλασσα, ένα αποτεφρωτήριο που στέλνει την τέφρα στα νερά του Αιγαίου και ένα κέντρο υποστήριξης ηλικιωμένων. Στις πόλεις θα φτιάξεις ξενώνες για να πάρεις τα γερόντια που θα αφήνουν τις πολυκατοικίες στους καινούργιους.

Πώς νομίζετε ότι χάνονται τα έθνη; Κάπως έτσι. Γερνάνε, πεθαίνουν και πάνω στα ερείπια τους χτίζουν κάποιοι άλλοι. Αυτό θα συμβεί και στα μέρη μας, το λέει καθαρά η απλή αριθμητική και η δημογραφική ανάλυση. Δηλαδή θα ξεμείνουμε από Ελληνες; Οχι ακριβώς. Σταδιακά θα ξεμείνουμε από Ελληνες υπό την έννοια που τους αποδίδουμε σήμερα. Το μεγάλο κομμάτι του αστικού πληθυσμού θα παραμένει ελληνόφωνο με αλλογενείς καταβολές και, εκ των πραγμάτων,  θα επαναπροσδιορίσει την εθνική ταυτότητα.

Η γλώσσα, πάντως, θα ζήσει. Είναι σαν αγριόχορτο που φυτρώνει παντού και αντέχει στους αέρηδες. Ας πούμε, όμως, ότι το Πάσχα και το Ραμαζάνι θα γιορτάζονται από κοινού, πάντα τον Μάρτιο γιατί από Απρίλη και μετά θα αρχίζουν οι καύσωνες. Στα νησιά, στις παραλίες και στα ωραία ψηλά βουνά θα κυριαρχήσουν οι Ευρωπαίοι. Και αν η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε διεύρυνση και πλήρη πολιτική ενοποίηση, όλα τα Βαλκάνια θα θέλουν να κατέβουν εδώ, στο πιο ωραίο κομμάτι της γειτονιάς. Δείτε τι γίνεται στη Χαλκιδική, που είναι το πιο όμορφο οικόπεδο του πλανήτη και του γνωστού σύμπαντος. Κανονικός εποικισμός από Βορειομακεδόνες, Βούλγαρους και Ρώσους. Στη νότια Κρήτη θα στηθούν ωραίες κοινότητες για ψηφιακούς νομάδες. Ομως κατά βάση η Ελλάδα θα είναι ένα βασίλειο των γέρων. Ενας τόπος ωραίος για να ζήσεις, αλλά ακόμα καλύτερος για να πεθάνεις.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: