Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Τοποθέτηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Φωκίδας για το θανατηφόρο δυστύχημα στα μεταλλεία του βωξίτη

Ομιλία στην συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου





Συνάδελφοι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι,

Σήμερα, από τούτην εδώ τη συγκέντρωση ένα μονάχα μπορούμε να σας μηνήσουμε.

Μην βρεθεί κανείς εργάτης, κανένας μεταλλωρύχος, που θα πεί «φταίει η κακιά στιγμή». Ότι βρέθηκε σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή  αυτό το αδικοχαμένο παλικάρι και έχασε τη ζωή του στον καθημερινό του αγώνα για το μεροκάματο. Γιατί αν σκεφτούμε έτσι, εκτός του ότι από τη μια αθωώνουμε την εργοδοσία για τα 8 τον αριθμό εργοδοτικά εγκλήματα από το 2003 έως χθές, και από την άλλη τους αφήνουμε να συνεχίσουν να δουλεύουν ασύδοτα, χωρίς μέτρα προστασίας, με γνώμονα πως θα μειώσουν τα κόστη και πως θα αυξήσουν τα κέρδη. Παράλληλα αν πούμε φταίει η κακιά η ώρα κατονομάζουμε ως στόχο τον κάθε εργαζόμενο στην κάθε στοά σαν αυριανό θύμα που βρέθηκε σε λάθος τόπο τη λάθος χρονική στιγμή. Δηλαδή αποδεχόμαστε ότι μπορεί αύριο να είναι νεκρός εργάτης ο συνάδελφος, ο φίλος μας, ο γείτονας, ο αδελφός μας ή το παιδί μας!

   Πολύ δε περισσότερο δεν πρέπει να λειτουργήσουν έτσι συνδικαλιστές και σωματεία γιατί θα είναι σαν να λειτουργούν ως αναμεταδότες της άποψης της εργοδοσίας. Αυτής που κάθε δυστύχημα το φορτώνει στην κακιά στιγμή και στην προσωπική ευθύνη και με την γνωστή αποζημιωτική τακτική άντε και με μια πρόσληψη από την οικογένεια ρίχνει στη λήθη τους νεκρούς εργάτες, τους συναδέλφους μας, τα παιδιά της εργατικής τάξης.

  Αυτή τη στιγμή γίνεται αυτοψία στο χώρο του δυστυχήματος. Με όλους τους τύπους και όλα τα μέτρα. Στις προηγούμενες 7 που γίναν στα αντίστοιχα δυστυχήματα η παρουσία των συνδικαλιστών ήταν για νομιμοποιηθεί η άποψη της εργοδοσίας (κατά κύριο λόγο). Και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι εκθέσεις που συντάσσει η αρμόδια επιθεώρηση σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ως ερωτικό γράμμα προς την εργοδοσία μπορεί να εκληφθεί.

  Για παράδειγμα σε εργοδοτικό δυστύχημα που έγινε στην πρώην ΕΛΜΙΝ στην περιοχή της Καλοσκοπής στο νομό μας, όταν πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά που μεταφερόταν παράνομα με μηχάνημα, η επιθεώρηση με την παρουσία και βοήθεια της αστυνομίας απέτρεψαν τον εκπρόσωπο του ταξικού εργατικού κέντρου Φωκίδας να παρευρεθεί στην αυτοψία, αποδεχόμενοι την παρουσία συνδικαλιστή από το ΕΚ Φθιώτιδας γνωστού για τις σχέσεις του με την εργοδοσία και καταχραστή περιουσιακών στοιχείων του Εργατικού Κέντρου. Ο λόγος προφανής. Να μην αναδειχθούν οι εργοδοτικές ευθύνες. Να κατονομαστεί ως κύριος υπεύθυνος του θανάτου του ο ίδιος ο νεκρός εργάτης! Αυτό είναι το κράτος τους και οι μηχανισμοί του!

  Είναι νωπό ακόμη το μελάνι στις ανακοινώσεις των ελάχιστων σωματείων που ζητούσαν από την εργοδοσία το αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και να γυρνάνε σώοι στις οικογένειες τους. Αυτό ζητούσανε.

  Αν αυτό ευοδώθηκε καλώς να έχουν την άποψη ότι «φταίει η κακιά στιγμή» αλλά τα έργα και οι ημέρες της ΙΜΕΡΥΣ άλλα καταμαρτυρούν.

   Στη δουλειά νύχτα με νύχτα, στην εργασία ακόμη και τις Κυριακές, στις καταργήσεις του 8ώρου που νομοθέτησε ο Χατζηδάκης και η κυβέρνησή του, κατόπιν παραγγελίας της ΙΜΕΡΥΣ και συνολικά της μεγάλης εργοδοσίας, ήρθαν να προστεθούν ο πολλαπλασιασμός των ωρών εργασίας με την κατάργηση του παρών στο 51χλμ. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για υφαρπαγή των υπογραφών για δήθεν εθελοντική εργασία τα Σάββατα, το φακέλωμα των εργαζομένων ακόμη και για τις θρησκευτικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές ή και σεξουαλικές τους προτιμήσεις και άλλα τέτοια μαργαριτάρια του ελεύθερου κόσμου τους.

  Σε πολλές περιπτώσεις, η εργοδοσία, δεν δέχεται τα σωματεία «που δεν του κάθονται» ενώ στις καταγγελίες τους για μη λήψη μέτρων ασφαλείας (που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τέτοιες καταγγελίες ελαττώνονται με γρήγορους ρυθμούς) απαντάει ότι όλα γίνονται καλώς καμωμένα. 

   Όπως ακριβώς έκανε και με τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε, μυξοκλαίγοντας για την οικογένεια του θύματος.

Σας δηλώνουμε

   Εμείς οι απόμαχοι της δουλειάς, θα είμαστε δίπλα την εργατική τάξη που θέλει να αγωνιστεί.

   Που δεν αποδέχεται τη μοιρολατρία, και την αφεντικό δουλεία

   Θα είμαστε δίπλα, θα παλέψουμε μαζί με όλους εκείνους που θα θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, μετά το μεροκάματο, και θα το εννοούν. Μαζί θα το κάνουμε πράξη.

   Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα είμαστε οι λίγοι. Θα είμαστε οι πολλοί. Και μαζί μας θα είναι και αυτοί που σήμερα θα φοβούνται ακόμη και να κυκλοφορήσουν στην Άμφισσα ελέω συγκέντρωσης.

  Ναι, να είστε σίγουροι. Θα είμαστε οι πολλοί και θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί απλά θα θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας και κάποιοι μας εμποδίζουνε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: