Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση»: Οι τιμές ενοικίων δημιουργούν επισφάλεια

Σημαντικές οι αυξήσεις που παρατηρούνται στα ενοίκια την τελευταία τριετία.



Σε επισφάλεια οι μισθωτές ακινήτων που βλέπουν τις τιμές των μισθωμάτων να παίρνουν την ανιούσα και δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στέγη.

Οι γονείς υποψήφιων φοιτητών που έχουν αρχίσει -μια πρώτη- έρευνα για την ενοικίαση σπιτιού στην Αθήνα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες καθώς οι τιμές ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που θα έδιναν άλλοτε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα σπίτι περίπου 20-30 τ.μ. μπορεί να κοστίζει ακόμα και άνω των 300 ευρώ.

Ο κ. Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου e-real estates, παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση μία ενδεικτική λίστα με τις αυξήσεις που καταγράφονται την τελευταία τριετία.

Χαρακτηριστικό, το 2019 ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Κυψέλη είχε τιμή ενοικίασης 480 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή έχει φτάσει στα 560. Σπίτι 70 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος ενοικιαζόταν την ίδια χρονολογία 490 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή φτάνει στα 560 ευρώ.





Ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε σε μελέτη της Eurostat του 2019 σύμφωνα με την οποία «το 83% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσε πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν το μέσο όρο δαπάνης στην ΕΕ των 27 χωρών μελών δεν ξεπερνούσε το 25,1%».

Ο κ. Μπάκας επιβεβαίωσε τα σχετικά στοιχεία λέγοντας ότι πλέον ένας εργαζόμενος δαπανά μέχρι και το 70% του εισοδήματός του.

«Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως φέτος το καλοκαίρι οι ανανεώσεις μισθωτηρίων  μπορεί να κρύβουν ακόμα και αυξήσεις 10%.




Δεν υπάρχουν σχόλια: