Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Αμερικανός δημοσιογράφος «στρίμωξε» τον Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα (Video)



Με ιδιαίτερα εμφανή αμηχανία και έναν μικρό πανικό απάντησε σε ερώτηση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έλεγε κανείς, πως είναι λογικό μιας και δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, πάρα μόνο όσες ερωτήσεις αφορούν το αγαπημένο του φαγητό ή το πόσο «άριστος» είναι.

Συγκεκριμένα, κατά την ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον γνωστό δημοσιογράφο David Ignatius, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Georgetown University, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την πρόσφατη έκθεση – κόλαφο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου και έχασε τα λόγια του…

Μάλιστα, η αμηχανία του είναι τόσο εμφανής, που κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να βγει λέξη από το στόμα του. Κομπιάζει, γελάει, κοιτάει δεξιά και αριστερά ψάχνοντας επιβεβαίωση για τα λεγόμενα του, ενώ κουνάει συνεχώς τα χέρια του.

«Ο Παγκόσμιος Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) κατέταξε την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στην ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, παίρνοντας τη θέση της Βουλγαρίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα στοιχεία σας προβληματίζουν. Πείτε μας γιατί συνέβη αυτό και τι θα κάνετε» ήταν η ερώτηση του David Ignatius ο οποίος είναι αρθρογράφος στην Washington Post και επιστημονικός συνεργάτης στο Harvard Kennedy School.

O πρωθυπουργός μέσα σε περίπου δύο λεπτά κατάφερε να παρουσιάσει μια εντελώς ανεστραμμένη εικόνα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, προκαλώντας μάλιστα τον δημοσιογράφο να δει μόνος του τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που όπως είπε είναι σχεδόν όλες επικριτικές προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, προσπάθησε για μια ακόμη φορά να υποβαθμίσει την αξία της κατάταξης, κάνοντας λόγο για… «μια γαλλική ΜΚΟ», τη στιγμή που μιλούσε για μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οργανώσεις Τύπου στον κόσμο, τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).

Παράλληλα, κατάφερε να υπεκφύγει της ουσίας της ερώτησης λέγοντας ότι το μοναδικό του λάθος ήταν η νομοθέτηση κατά των fake news, μιλώντας προφανώς για την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων που έχουν να κάνουν με την πανδημία. Δήλωσε μάλιστα ότι αν του ξαναδινόταν η ευκαιρία, δε θα επαναλάμβανε τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ψυχρό βλέμμα δήλωσε προκλητικά: «Είμαι ένας μετριοπαθής πολιτικός και πάντα λαμβάνω την κριτική πολύ σοβαρά. Ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα θα λάβεις κριτική. Όταν η κριτική είναι σωστή και βασίζεται σε στοιχεία, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της δημοσιογραφίας. Να μας κάνει καλύτερους».

Αλήθεια, αυτό ίσχυε ακόμη κι όταν ο πρωθυπουργός αποκαλούσε τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου ως «συμμορίτες»; «Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά», είχε πει συγκεκριμένα στη Βουλή μετά τις πρωτοφανείς κατηγορίες που απευθύνθηκαν κατά των δημοσιογράφων από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου.


πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ..ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ Ή ΤΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΚΑΘΕ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ Ή Ο ΚΑΘΕ ΧΙΟΣ..