Eλληνικές τράπεζες :
-Ίδια Κεφάλαια 23 δις εκ των οποίων 14,4 δις είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) δηλαδή πραγματικά κεφάλαια 9,6 δις
-Κρατικές εγγυήσεις σχεδόν 21-22 δισεκ. από τιτλοποιήσεις δανείων 60 δις (Ηρακλής Ι & ΙΙ)
επιμέλεια συνεργάτη μας Η.Κ
Υπάρχουν κάποιες όχι πολύ θετικές σκέψεις στον SSM…για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους των τραπεζών
Καλλιεργείται η ιδέα ότι οι ελληνικές τράπεζες άπαξ και έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους με NPEs ratio στο 6% με 8% θα μπορούν να διανείμουν μέρισμα για το 2022 και το 2023.
Μάλιστα είναι γνωστό στην αγορά ότι για την χρήση 2022 θα διανείμουν μέρισμα το 35% των κερδών η Eurobank και Εθνική τράπεζα και για την χρήση 2023 η Alpha bank και Πειραιώς.
Οι διοικήσεις έχουν επικοινωνήσει εδώ και μήνες τους σχεδιασμούς τους και γενικώς η αγορά είναι προετοιμασμένη οι ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μερίσματα.
Παρά την αρνητική συγκυρία και τους κινδύνους που διατρέχει η οικονομία, ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών να επιτρέψει την διανομή μερίσματος μετά από 12 – 13 χρόνια αποχής… ικανοποιώντας τους μετόχους ελέω και της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και της εξυγίανσης των NPEs…
Μέχρι εδώ καλά.
Υπάρχουν κάποιες όχι πολύ θετικές σκέψεις στον SSM…για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους των τραπεζών
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο SSM της ΕΚΤ θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες με 23 δισεκ. κεφάλαια συνεχίζουν να διατηρούν σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν 14,4 δισεκ. το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και θα πιέσει ώστε να μειωθεί περαιτέρω.
Ένας από τους μηχανισμούς να μειωθεί η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι προφανώς η κερδοφορία η οποία πρέπει να αποθεματοποιείται ώστε να ενισχυθούν τα κεφάλαια σε σχέση με το DTC.
Μάλιστα αυτό φαίνεται να αποτελεί και εισήγηση και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα όμως…
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις σχεδόν 21-22 δισεκ. από τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.
Το κράτος για τα senior bond τα κύρια ομόλογα που εξέδωσαν για τις τιτλοποιήσεις έλαβαν κρατική εγγύηση στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν λάβει τέτοιας κλίμακας κρατικές εγγυήσεις δηλαδή εγγυήσεις που ευνοούν τους μετόχους και ταυτόχρονα να διανέμουν μέρισμα στους ιδιώτες μετόχους;
Βέβαια μέρισμα θα λάβει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του δημοσίου…
Σε μια πιο προωθημένη ιδέα που ίσως την δούμε να καθίσταται πράξη στο μέλλον – ίσως και στο εγγύς – είναι να επιτρέπεται η πώληση των senior bond που διακρατούν οι τράπεζες σε επενδυτές.
Όταν αυτό θα συμβαίνει ο επενδυτής θα λαμβάνει μια απόδοση στην δευτερογενή αγορά αλλά προφανώς θα έχει χαθεί και η κρατική εγγύηση έτσι ίσως θα βγάλει ένα βάρος το δημόσιο από πάνω του δεν θα εγγυάται 21 με 22 δισεκ. τραπεζικά ομόλογα senior bond.
To συμπέρασμα
Ίσως βραχυπρόθεσμα ο SSM επιτρέψει την διανομή μερισμάτων αλλά εκτιμούμε ότι λόγω του DTC και των senior bond από τις τιτλοποιήσεις η ΕΚΤ θα υποχρεώσει ελληνικές τράπεζες και μετόχους να πάρουν μέρος του ρίσκου που περιλαμβάνεται σε αυτές τις δυο κατηγορίες κεφαλαίων…
Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το έδαφος είναι στρωμένο με ροδοπέταλα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους....
Εμείς το τονίζουμε από τώρα Μάιος 2022.... πολλά μπορεί να συμβούν στο μέλλον....
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου