Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Διακοπές, όνειρο θερινής νυκτός



Του Μωυσή Λίτση
mlitsis@naftemporiki.gr

Με τις βαλίτσες στο... χέρι πολλοί από εμάς ετοιμαζόμαστε για τις απαραίτητες καλοκαιρινές ανάσες, μιας και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι παραδοσιακά η κατ’ εξοχήν περίοδος διακοπών, με πολλές επιχειρήσεις να σταματούν μάλιστα τη δραστηριότητά τους για λίγο... Λόγω κορονοϊού οι σκηνές από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αποκτούν πρόσθετη σημασία, καθώς φέτος η μετακίνηση σε τόπους παραθερισμού συνοδεύεται και από την απειλή αύξησης των κρουσμάτων. Το δικαίωμα ωστόσο στην... τεμπελιά, μια από τις κυριότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος μεταπολεμικά στον αναπτυγμένο (κυρίως ευρωπαϊκό) κόσμο, αφορά όλο και λιγότερους, αφού η οικονομική δυσπραγία στερεί από πολλούς την προοπτική των διακοπών. Γεγονός το οποίο επισημαίνεται και σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι», τονίζει η μελέτη, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες».

Σύμφωνα με τη μελέτη της ETUC, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές μίας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται μάλιστα στην Ελλάδα, με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύριο) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%). 

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πως τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, δύο από τις σημαντικότερες κατακτήσεις, οι ΣΣΕ που προστάτευαν τα χαμηλά εισοδήματα και οι παροχές της Εργατικής Εστίας που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να απολαύσει ολιγοήμερες αποδράσεις, πήγαν περίπατο στην Ελλάδα των μνημονίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: