Οι ενεργειακές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΝΕ
Οι ενεργειακές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΝΕ.
Ανάμεσα στα έργα που θα λάβουν κονδύλια από το ΕΣΑΑ ξεχωρίζουν αυτά για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρισμού (307 εκατ. ευρώ), που σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας (450 εκατ.) θα οδηγήσουν σε ένα ανθεκτικό σύστημα που θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ωστόσο, βασικό στοιχείο προβληματισμού που αναδεικνύει η έκθεση του ΙΕΝΕ αποτελεί το γεγονός ότι από το «Ελλάδα 2.0» απουσιάζουν επιδοτούμενες επενδύσεις της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής εξαρτημάτων/συστημάτων για έργα ΑΠΕ και έργα υποδομής, οι οποίες θα επέτρεπαν στην εν λόγω βιομηχανία να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στην κατασκευή έργων ΑΠΕ και να δράσει καταλυτικά στη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας, απασχόλησης και εγχώριας προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών προϊόντων/συστημάτων ΑΠΕ και παράλληλα την ενίσχυση των εξαγωγών.
Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η εν λόγω μελέτη του ΙΕΝΕ, «… με τόσο πολλά χρήματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθύνονται σε ενεργειακές επενδύσεις, η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής με τη δημιουργία μιας σειράς προϊόντων, συστημάτων και της σχετικής με αυτά τεχνογνωσίας. Για αυτό το σχέδιο ανάκαμψης, όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, υστερεί τραγικά από πλευράς στρατηγικής στον χώρο των παραγωγικών επενδύσεων».
Καμία ελληνική επιχείρηση δεν παίρνει μερίδιο στο «φαγοπότι» των «πράσινων» επενδύσεων . Άλλο ένα αρνητικό επενδυτικό αφήγημα μετά από την προμήθεια των πολεμικών αεροσκαφών rafale που έγινε με μηδενική εγχώρια προστιθέμενη αξία .
«καρτερία»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου