Εκτιμάται πως οι νέες μολύνσεις πολλαπλασιάστηκαν από πελάτες σε εστιατόρια
Γειτονιές σε σκληρό lockdown. Χιλιάδες σε καραντίνα. Τεστ σε εκατομμύρια πολίτες μέσα σε λίγες ημέρες. Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό μπαίνουν σε απομόνωση για εβδομάδες και, σε κάποιες περιπτώσεις για μήνες.
Για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, η Κίνα ακολούθησε παραλλαγές αυτού του μοτίβου μέτρων για να αντιμετωπίσει την πανδημία κορωνοϊού και, ένα νέο ξέσπασμα, τροφοδοτεί την ανησυχία πως όλα αυτά τα μέτρα θα καθορίζουν την καθημερινότητα για καιρό ακόμα στη χώρα.
Η Κίνα εμφάνισε έξωθεν μια εικόνα ελέγχου της εγχώριας έξαρσης πριν από περίπου ένα έτος αλλά, σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Νέες παραλλαγές του ιού έχουν εμφανιστεί και «το ερώτημα παραμένει για το κατά πόσο τα κινεζικά εμβόλια μπορούν να τον σταματήσουν», σχολιάζουν οι New York Times.
Τα τελευταία κρούσματα μόλυνσης εντοπίστηκαν στην Γκουανγκζού, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας της Γκουανγκντόνγκ. Οι αρχές βλέπουν πίσω από την έξαρση την μετάλλαξη Δέλτα που προκάλεσε εκατόμβη θανάτων στην Ινδία.
Από την Κυριακή ως την Τρίτη, η πόλη εξέτασε πρακτικά ολόκληρο τον πληθυσμό της - 18,7 εκατομμύρια κατοίκους. Κάποιοι μάλιστα υποβλήθηκαν και σε δεύτερο τεστ. Ολόκληρες γειτονιές με συνολικό πληθυσμό 180.000 κατοίκων μπήκαν σε καθολικό lockdown, από όπου κανείς δεν επιτρέπεται να βγει, παρά μόνο για ιατρικές εξετάσεις.
Η νέα έξαρση εικάζεται πως ξεκίνησε από μολύνσεις που έγιναν σε εστιατόρια. Σε αυτή την περίπτωση έξαρσης, κάθε μολυσμένο άτομο έχει κατά μέσο όρο κολλήσει περισσότερες επαφές, από οποιαδήποτε αντίστοιχα στατιστικά προηγούμενων εξάρσεων, όπως έκανε γνωστό ο υποδιευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην πόλη, Ζανγκ Ζούμπιν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
«Η επιδημία που αντιμετωπίζει η Γκουανγκζού αυτή την φορά έχει έναν αντίπαλο χωρίς προηγούμενο και απαιτούνται πιο απαιτητικά μέτρα», πρόσθεσε. Εργαστήρια ελέγχου στην πόλη δουλεύουν νυχθημερόν, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές. Κάτοικοι ξυπνούν νωρίς για να εξεταστούν ώστε να μην βρουν μεγάλη κίνηση, αλλά ακόμα και τα χαράματα υπάρχουν καθυστερήσεις.
Στο πρώτο, περσινό ξέσπασμα του κορωνοϊού, το Πεκίνο εφάρμοσε αυστηρούς περιορισμούς σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών. Σήμερα τα lockdown είναι τοπικά και οι αρχές αποκλείουν γειτονιές αντί για πόλεις ή ολόκληρες επαρχίες.
Ο εμβολιασμός είναι στο επίκεντρο της κινεζικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να επιβάλλουν όρια στις μετακινήσεις, κάνοντας ενδελεχείς ελέγχους στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες. Ξένες επιχειρήσεις ανησυχούν πως αυτοί οι περιορισμοί στους ξένους ταξιδιώτες θα πλήξουν τα πλάνα τους.
Η Κίνα έχει απαιτήσει από τους ταξιδιώτες από δεκάδες χώρες να περάσουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα με επιτήρηση, πριν καν ταξιδέψουν στην χώρα. Αφού φτάσουν στην Κίνα, ξένοι οφείλουν να περάσουν άλλες δύο εβδομάδες (κάποιες φορές τρεις ή και περισσότερες) σε καραντίνα, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Τεστ μπορούν να βγουν εσφαλμένως θετικά και να οδηγήσουν σε επιπλέον μέρες ή και εβδομάδες απομόνωσης», λένε οι NYT.
Γερμανός ταξιδιώτης που πέταξε στην Σαγκάη τον περασμένο μήνα, είπε ότι οδηγήθηκε σε απομονωμένο δωμάτιο νοσοκομείου για τρεις ημέρες, επειδή βγήκε θετικός σε τεστ αντισωμάτων, που ο ίδιος απέδωσε στην δεύτερη δόση εμβολίου που είχε κάνει 16 ημέρες νωρίτερα. Νοσηλευτές του έπαιρναν αίμα για εξετάσεις δύο φορές την ημέρα, και έκαναν δειγματοληψίες από την στοματική και ρινική κοιλότητα, καθώς και τον πρωκτό, καθημερινά. Περιγράφοντας την κατάσταση, μιλώντας ανώνυμα στους NYT, είπε πως τα δωμάτια του νοσοκομείου δεν είχαν ούτε πετσέτες, ούτε χαρτί υγείας, ούτε τηλεόραση και τα κρεβάτια ήταν πρακτικά μια μεταλλική επιφάνεια με ένα λεπτό στρώμα.
Ο Γερμανός είπε πως αφού πέρασαν έντεκα συνεχόμενες ημέρες με αρνητικά τεστ, του επέτρεψαν να περάσει τις εναπομείνασες ημέρες απομόνωσης σε κέντρο καραντίνας με κυβερνητική επιτήρηση. Πολλοί επιχειρηματίες εκτιμούν πως η Κίνα ενδέχεται να διατηρήσει τα αυστηρά μέτρα έως τον Φεβρουάριο, που το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ή έως το φθινόπωρο του 2022 που είναι προγραμματισμένο το συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμμα Κίνας.
Οι κινεζικές αρχές «πιέζουν τους πολίτες να εμβολιαστούν», μεταδίδουν οι New York Times. Έχουν ήδη χορηγηθεί περίπου 800 εκατομμύρια δόσεων. Ο πρόεδρος και CEO της φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac Biotech, Γιν Γουέιντονγκ, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση πως οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την κατεπείγουσα χορήγηση εμβολίων σε παιδιά από την ηλικία των τριών ετών.
Με σχεδόν όλα τα εμβόλια να γίνονται σε δύο δόσεις, τα 800 εκατομμύρια που έχουν χορηγηθεί, σημαίνουν πως οι περισσότεροι από τα 1,4 δισ. κατοίκων, δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Κάποιοι άνθρωποι παραμένουν διστακτικοί να εμβολιαστούν, και κινεζικά μίντια αναφέρονται στην έξαρση του Γκουανγκζού, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Η έξαρση του κορωνοϊού «εγείρει νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, ειδικά απέναντι στις μεταλλάξεις» υπογραμμίζουν οι NYT. Οι Σεϋχέλλες τον περασμένο μήνα και η Μογγολία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κατέγραψαν μεγάλους αριθμούς μολύνσεων παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Και οι δύο περιοχές χρησιμοποίησαν το εμβόλιο Sinopharm από την Κίνα, αν και οι Σεϋχέλλες βασίστηκαν μερικώς και σε εμβόλιο της AstraZeneca.
Η Δέλτα μετάλλαξη που κυκλοφορεί στην Γκουανγκζού, έχει επιδείξει την δυνατότητα να μολύνει και ορισμένους εμβολιασμένους. Έρευνες σε άλλα σημεία του πλανήτη έχουν δείξει πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε άτομα που, όταν εκτέθηκαν στον κορωνοϊό, είχαν κάνει μόνο μία από τις δύο δόσεις κάποιου εμβολίου.
Ερευνητές στη Βρετανία υπολογίζουν πως μετά την πρώτη μόνο δόση των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer, η προστασία από το ενδεχόμενο μόλυνσης από την μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται μόλις σε 30%, λέει η επικεφαλής του προγράμματος βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby στη Νέα Νότια Ουαλία, Ράινα Μάκινταϊρ.
Μετά από δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 60% για τα εμβόλια AstraZeneca και στο 88% για το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech. Η Μάκινταϊρ υπογραμμίζει πως με μία μετάλλαξη όπως η Δέλτα, οι πολίτες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Έως την Τρίτη, στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ είχαν νοσηλευτεί 157 άτομα με τον ιό, και στην περιοχή ανακοινώνονταν 10 νέα κρούσματα κάθε ημέρα. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αρχές απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να μετακινηθεί εκτός ορίων χωρίς να έχει κάποιον έγκυρο λόγο και αρνητικό τεστ νουκλεϊκού οξέος για τον ιό, που να έχει διεξαχθεί το πολύ 48 ώρες πριν την μετακίνηση του.
Με πληροφορίες από New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου